Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 

 


donderdag
28 oktober 1999

 


[Tele2]
[Topcarriere]
[Oce]
[V & L informatica]
[BOL]
[NWI Officiele huizenkrant]

AEX vrijwel onveranderd

AMSTERDAM, donderdag

Op de Amsterdamse effectenbeurs sloot de AEX-index gisteren met een plusje van 0,11 punten op 552,39 vrijwel onveranderd ten opzichte van het slot van een dag eerder. Volgens handelaren hielden beleggers zich opnieuw afzijdig met het oog op (onder meer) vandaag te publiceren Amerikaanse macro-cijfers. "De markt is weinig inspirerend", zo verzuchtte een handelaar na half vijf.

De Amsterdamse effectenbeurs sleept zich al langer van macrocijfer naar macrocijfer. Vandaag staan onder meer groeicijfers op de rol met betrekking tot het Amerikaanse bruto binnenlands product. Daarnaast worden data bekendgemaakt die een indicatie geven over de loonkostenontwikkeling in de VS (de zogenoemde employment cost index).

Het gaat bij dit laatste cijfer niet alleen over de ontwikkeling van de lonen, maar ook om bonussen en andere employment benefits. "In een tijd waarin de arbeidsmarkt krap is, is dat erg belangrijk", aldus een handelaar.

Stijgt de index in het derde kwartaal van dit jaar sneller dan met de verwachte 0,9%, dan zal de vrees voor een renteverhoging toenemen, zo wordt verwacht. Hogere loonkosten leiden bij doorberekening door het bedrijfsleven immers tot hogere prijzen. Een toenemende inflatie verhoogt de kans op een nieuwe rentestap van de Federal Reserve.

Op de Amsterdamse effectenbeurs bewoog de AEX-index zich gisteren tussen een min van 5,32 punten en een plus van 2,30 punten (ten opzichte van het slot van dinsdag). Van de 25 AEX-fondsen sloten er uiteindelijk 16 hoger en negen lager.

Grootste procentuele stijgers waren fabrikant van kopieer-apparaten en printers Océ (+2,1% op EUR15,00) en post- en pakjesbezorger TNT Post Groep (+1,9% op EUR23,99), grootste dalers warenhuisconcern Vendex KBB (-4,4% op EUR28,24) en handelshuis Buhrmann (-3,2% op EUR 16,65).

Vooral het verlies van Buhrmann noemden handelaren verrassend. "Ik sta echt een beetje met mijn mond vol tanden", aldus een van hen. Het handelshuis rapporteerde gisteren over het derde kwartaal van dit jaar een toename van het bedrijfsresultaat van 35%, tot EUR42 miljoen (vóór afschrijving van goodwill en op basis van het nieuwe Buhrmann het bedrijf zonder de verpakkingsgroep). De omzet daalde daarentegen met 10%, tot EUR1,1 miljard.

Over de winststijging lichtte Buhrmann eerder deze week al een tipje van de sluier op. Het handelshuis stelde beleggers toen een toename van het bedrijfsresultaat in het vooruitzicht van "ruim 30%". "Misschien dat volgend op die uitspraak de koers van het aandeel is opgelopen," zo probeerde een handelaar de koersontwikkeling van gisteren te verklaren. Nadat de toename van het bedrijfsresultaat definitief werd, zou vervolgens winst zijn genomen. "Een beetje buy on the rumour, sell on the news".

Verrassend noemden de handelaren ook de koersontwikkeling van elektronicaconcern Philips (-2,8% op EUR90,40) en toeleverancier aan de halfgeleiderindustrie ASML (-1,8% op EUR63,85). "Die fondsen gaan wel vaker hand in hand, maar nu laten ze het toch wat afweten", aldus de handelaar.

De daling van Philips was ondanks positieve uitlatingen van analisten van Lehman Brothers en Dresdner Kleinwort Benson. Die herhaalden hun koopadvies en gaven het aandeel koersdoelen van respectievelijk EUR115 en EUR130. Analisten van Stroeve verhoogden hun houden-advies naar kopen.

Het aandeel Akzo Nobel (+EUR0,32 op EUR39,53) reageerde nauwelijks op het nieuws dat de verkoop van vezeldochter Acordis een boekverlies oplevert van EUR300 miljoen. Samen met een al eerder aangekondigde last van 200 miljoen voor lopende reorganisaties wordt daardoor in het vierde kwartaal in totaal EUR500 miljoen aan lasten genomen.

Als de verkoop van Acordis vertraging oploopt, wordt de last van EUR300 miljoen overigens pas later genomen, aldus financieel directeur Frits Fröhlich gisteren in Amsterdam. Fröhlich herhaalde de al eerder uitgesproken winstverwachting. Vóór buitengewone lasten moet die winst over 1999 uitkomen op zo'n EUR740 miljoen, net zoveel als een jaar eerder.

ABN Amro won EUR0,20 op EUR21,28. De Britse bank National Westminster (Natwest) reageerde gisteren op een eventuele vijandige overname door branchegenoot Bank of Scotland door verschillende bedrijfsonderdelen in de etalage te zetten. Eén daarvan is de vermogensbeheerder Gartmore, waarvoor ABN Amro interesse heeft.

Van de Midkap-fondsen eindigden zes hoger en 17 lager. Grootste procentuele stijgers hier waren uitzendconcern Randstad (+1,6% op EUR48,00) en veevoederfabrikant Nutreco (+1,2% op EUR33,40), grootste dalers handelsonderneming Internatio-Muller (-3,7% op EUR18,20) en bouwbedrijf Volker Wessels Stevin (-3,6% op EUR16,30).

René Lukassen






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.