Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 

 


donderdag
28 oktober 1999

 


[NWI Officiele huizenkrant]
[Prive Roddelbox]

Eurocommissaris maant tot
kalmte in vleesruzie

Van onze correspondent - BRUSSEL/STRAATSBURG, donderdag

Terwijl de gemoederen aan beide kanten van het Kanaal steeds verhitter raken, heeft Europees commissaris David Byrne (Voedselveiligheid) Engeland en Frankrijk gisteren opgeroepen hun kalmte te bewaren in de crisis over Brits rundvlees.

"Ik dring erop aan dat kalmte en redelijkheid de boventoon moeten voeren in afwachting van de mening van het comité van wetenschappers", zei Byrne na afloop van een gesprek met Britse Europarlementariërs in Straatsburg.

Eurocommissaris Byrne zit tussen twee vuren en moet binnenkort een Salomonsoordeel vellen dat ongetwijfeld een van de twee betrokken regeringen in woede zal doen ontsteken. "We moeten kiezen tussen twee kwaden", verzuchtte een Europese topambtenaar.

De Ierse commissaris Byrne herhaalde gisteren dat hij zich bij zijn beleid op de wetenschap zal verlaten. Het zestien leden tellende wetenschappelijke comité van de Europese Commissie buigt zich vandaag en morgen over de vraag of er bewijs is voor het Franse besluit om Brits rundvlees te weren omdat het niet BSE-vrij zou zijn. Als de wetenschappers er niet in slagen tot een eensluidend oordeel te komen, verkeert de commissie in een bijzonder lastig parket.

Zonder een overtuigende wetenschappelijke basis kan de commissie moeilijk meteen juridische actie ondernemen tegen Frankrijk om het land te dwingen de grenzen te openen voor Brits rundvlees. Maar nog langer talmen zal leiden tot beschuldigingen dat Brussel niet daadkrachtig optreedt en politieke spelletjes speelt.

Het is nog niet duidelijk wanneer de commissie bijeen komt om de uitkomsten van het wetenschappelijk comité te bespreken. Woordvoerders hebben verzekerd dat de analyse meteen zal beginnen, ondanks het weekend en een Belgische nationale feestdag aanstaande maandag.

Het is echter waarschijnlijk dat de commissarissen pas tijdens hun reguliere vergadering op woensdag een besluit nemen, zodat de rundvleesrel nog een kleine week kan doorsudderen.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.