Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 

 


donderdag
28 oktober 1999

 


[Prive Roddelbox]
[NWI Officiele huizenkrant]

Arrestaties bij bezoek
Khatami aan Parijs

Van onze correspondent - PARIJS, donderdag

De Franse politie heeft bij razzia's onder Iraanse leden van de verzetsbeweging Moedjahedien bijna zestig arrestaties verricht. De aanhoudingen vonden plaats uit angst voor gewelddadigheden tegen de Iraanse president Mohammad Khatami die gisteren in Parijs aankwam voor een driedaags bezoek.

Reeds in de vroege ochtend omsingelden speciale politie-eenheden het Franse hoofdkwartier van de Moedjahedien in het Parijse voorstadje Auvers-sur-Oise. De politie hield circa dertig Iraniërs aan. Later op de dag werden zij vrijgelaten.

In de namiddag arresteerde de politie 27 Iraanse activisten die demonstreerden in de buurt van het presidentiële Élysée-paleis, waar Khatami te gast was bij zijn collega Chirac. De rest van de dag heerste er een gespannen sfeer in het centrum van Parijs, waar oproerpolitie met waterkanonnen in de hoogste staat van paraatheid was gebracht.

Minister Jean-Pierre Chevènement van Binnenlandse Zaken verklaarde dat het politie-optreden was ingegeven door "ernstige en serieuze dreigementen" aan het adres van Khatami.

De Franse regering deed overigens goede zaken met de als gematigd bekend staande Iraanse leider. Het transport- en constructiebedrijf Alstom kondigde aan dat er volgend jaar locomotieven aan Iran zullen worden geleverd ter waarde van 415 miljoen gulden. Tussen Frankrijk en Iran zijn de afgelopen jaren de economische banden aangehaald. Twee jaar geleden wist de Franse oliemaatschappij Total in Iran een order van ruim vier miljard gulden binnen te slepen.

Ondanks het belang van een goede economische relatie, wil president Chirac ook over de mensenrechten praten met zijn Iraanse collega.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.