Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 

 


donderdag
28 oktober 1999

 


[Prive Roddelbox]
[NWI Officiele huizenkrant]

Europarlement onwillig
schoon schip te maken

door Gemma Buters - STRAATSBURG, donderdag

Beloofd is beloofd, maar Nederlandse Euro-parlementariërs hebben er een hard hoofd in of het gaat lukken om voor het eind van het jaar met een nieuw statuut te komen dat de financiële vergoeding voor de geachte afgevaardigden beter en soberder moet regelen.

Europees-Parlementsvoorzitter Nicole Fontaine zegde bij haar aantreden deze zomer toe dat er nog dit jaar een nieuwe regeling zou komen. De twee grote fracties (socialisten en christen-democraten) maken echter geen haast.

"Ik merk dat het in de twee grote fracties erg moeilijk loopt", verzucht VVD'er Jan-Kees Wiebenga, die als een van de vice-presidenten van het Europees Parlement deze week in Straatsburg de eerste besprekingen over een nieuw statuut bijwoont. "Vooral bij de Duitsers en de Italianen, want die gaan er het meest in inkomen op achteruit. Er is nog veel zendingsarbeid nodig van de liberalen, de Groenen en mijn Nederlandse collega's, die allemaal wel een nieuw statuut willen."

Oude fouten
Wiebenga krijgt bijval van Joost Lagendijk, fractieleider van Groen Links in het Europees Parlement. Hij vreest dat het parlement weer in haar oude fouten gaat vervallen. "Het probleem zit bij de oudgedienden, die staan nu weer vooraan om op de rem te trappen", meent Lagendijk. "Ik weet bijna zeker dat er voor 1 januari geen nieuwe regeling ligt."

Lagendijk is bang dat lang niet iedereen in het Europees Parlement inziet dat het snel aannemen van een nieuw statuut dé lakmoesproef is voor de hervormingsgezindheid van de Europese volksvertegenwoordigers.

Afgelopen juni keerden de Europese kiezers zich massaal van het Europees Parlement af, walgend van de verhalen over geldgraaierij en misbruik van vergoedingen. Een maand eerder, pal voor de verkiezingen, liet het parlement een gouden kans lopen om zijn imago op te krikken.

Met een grote meerderheid keurden de volksvertegenwoordigers een nieuw statuut af omdat een deel van hen niet van zins was oude privileges op te geven. Zowel socialisten als christen-democraten stemden de regeling weg.

Bij het aantreden van het nieuwe parlement sloten de liberalen en de christen-democraten een pact, teneinde om de beurt de voorzitter te kunnen leveren. Een onderdeel van de deal was dat de twee fracties beloofden dat er nog dit jaar een nieuw statuut zou komen. Die belofte moet Fontaine nu waarmaken.

Gisteravond werden, voor het eerst na het aantreden van het nieuwe parlement, de onderhandelingen over een nieuw statuut heropend met de Europese ministerraad. Maar Wiebenga en Lagendijk vrezen dat dit slechts een herhaling van zetten gaat worden.

De Duitse socialist Rothley is opnieuw benoemd tot onderhandelaar en komt nu weer met zijn oude voorstel van december vorig jaar op de proppen. Dat was op een aantal punten voor de Raad onaanvaardbaar, met name de voorgestelde overgangsregeling voor zittende parlementariërs.

"Rothley heeft toen een hele slechte, conservatieve rol gespeeld in de onderhandelingen met de Raad", meent Lagendijk. "Het feit dat hij weer is benoemd tot rapporteur stemt mij niet erg optimistisch."

Wiebenga noemt de situatie nu vooral "onoverzichtelijk", doordat er zoveel nieuwe parlementariërs zijn aangetreden. "Die durven hun vingers nog niet aan dit onderwerp te branden." Ondertussen zeggen Rothley en Fontaine dat de Raad nu aan zet is, terwijl de Raad vindt dat het parlement maar met een nieuw voorstel moet komen.

Pijnpunten
Lagendijk en Wiebenga hopen dat er desondanks snel een compromis kan worden gevonden voor de belangrijkste pijnpunten: de overgangsregeling voor parlementariërs die er in inkomen op achteruit gaan, het belastingregime (Europees of nationaal), de pensioenleeftijd (60 of 65) en bepaalde onkostenregelingen.

"Het is mijn droom dat we daar deze week al uitkomen", zegt Wiebenga. "Maar het zal wel een herhaling van argumenten worden."

Ondanks de moeizame gang van zaken bij het nieuwe statuut is Lagendijk over het algemeen niet pessimistisch over de hervormingsgezindheid van het nieuwe parlement. Ook het feit dat het tijdens de vorige zitting in Straatsburg niet is gelukt de vrijdag als halfslachtige vergaderdag te schrappen, stemt hem niet somber.

Het schrappen van de vrijdag was mede voorgesteld om financieel misbruik tegen te gaan. Sommige Europarlementariërs tekenen op vrijdag wel het register om hun dagvergoeding op te strijken, maar vertrekken dan spoorslags naar huis.

"De tegenstemmers waren bang dat mensen dan al op donderdag naar huis zouden gaan", zegt Lagendijk. "Dat risico loop je inderdaad, maar ik vind het bezwaar tegen de inhoudsloze vrijdag groter. Er staat nooit iets op de agenda en er zitten hooguit 100 van de 626 leden in de zaal. Ik doe dan liever iets nuttigs in Nederland."






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.