Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 

 


donderdag
28 oktober 1999

 


[Prive Roddelbox]
[BOL]
[Autosite]
[Nationaal Spaarfonds]

Premier Armenië in
parlement vermoord

JEREVAN, donderdag

Premier Vazgen Sarkisian van Armenië en zeker zes andere politici zijn gisteren in de hoofdstad Jerevan omgekomen toen een groepje gewapende mannen de vergaderzaal van het parlement binnendrong en het vuur opende.

In de zaal waren op dat moment de volksvertegenwoordigers en het voltallige kabinet aanwezig, die naar een toespraak van de Armeense premier luisterden.

Enkele tientallen mensen zouden gewond zijn geraakt, maar dit is niet officieel bevestigd. Wel hebben de schutters, volgens de politie zijn het er maximaal vijf, tientallen mensen in gijzeling genomen. Drie gijzelaars werden de afgelopen nacht vrijgelaten, van wie er twee worden behandeld wegens hartproblemen.

In de Armeense parlementszaal schuilen de gedeputeerden onder de banken als een schutter bij het spreekgestoelte het vuur opent. De foto is gemaakt van een tv-beeld. FOTO: AP

Het parlementsgebouw is omsingeld door honderden manschappen van politie en leger. De leiding over de operatie van de veiligheidstroepen is in handen van president Robert Kotsjarian, die zich na de schietpartij onmiddellijk naar het parlementsgebouw begaf. Inmiddels zouden onderhandelingen met het groepje aanvallers op gang zijn gekomen.

Ooggetuigen verklaarden dat de daders de vergaderzaal binnenstormden en riepen dat het 'een staatsgreep' was, en dat zij de aanwezige journalisten opdroegen de wereld daarvan op de hoogte te stellen. Zij zeiden de autoriteiten te willen straffen voor hetgeen ze Armenië hebben aangedaan, zei een verslaggever.

Extreme nationalist
Een van de aanvallers werd door de journalisten geïdentificeerd als Nairi Unanian, een extreme nationalist en voormalig journalist. Hij liep naar de premier en zei: "Genoeg gedronken van ons bloed." Sarkisian reageerde kalm. "We doen alles voor u en de toekomst van uw kinderen", zei de premier nog, voordat hij dodelijk getroffen werd.

Naast premier Sarkisian (links op foto) werden ook parlementsvoorzitter Karen Demirtsjian (rechts op foto), vice-voorzitter Joeri Bachsjian, minister van Energiezaken Leonard Petrosian, de secretaris-generaal van het ministerie van Economische Zaken Michail Kotanian, de tweede vice-voorzitter Roeben Miroian en parlementslid Genrich Abramian door de schutters gedood.

Unanian heeft laten weten met zijn actie te willen voorkomen dat Armenië economisch en politiek ineenstort. "De mensen hebben honger en de regering doet niets", aldus de schutter in een telefonisch interview met de tv-zender A1 Plus. Hij zei zijn actie te hebben ondernomen om het land wakker te schudden. "Als de bevolking van mening is dat ik een fout heb begaan, zal ik mijn straf niet ontlopen", aldus Unanian.

In Armenië heerst evenals in veel andere ex-Sovjetrepublieken al jaren een economische chaos omdat de omslag van een communistische naar een markteconomie grotendeels is mislukt.

Geschokt
De Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken, Strobe Talbott, had vlak voor de schietpartij een onderhoud met premier Sarkisian en is inmiddels aangekomen in de Azerbeidzjaanse hoofdstad Bakoe.

De moordaanslag is internationaal krachtig veroordeeld. De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties hield een minuut stilte en de Amerikaanse president Clinton noemde de aanslag "een reële slag" voor de regio. Ook de Russische president Jeltsin reageerde geschokt.

De vermoorde premier, ex-gymnastiekleraar en dichter, was een van de sleutelfiguren bij de opbouw van het Armeense leger. De militaire successen tijdens de oorlog met Azerbeidzjan worden voor een belangrijk deel aan Sarkisian toegeschreven. (AP/Reuters/DPA)






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.