Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 

 


vrijdag
22 oktober 1999

 


[Reaal]
[Topcarriere]
[NWI Officiele huizenkrant]
[Oce]
[V & L informatica]
[BOL]
[Tele2]

Kabinet wil verbetering
van Faillissementswet

Van onze parlementaire redactie - DEN HAAG, vrijdag

Het kabinet wil de Faillissementswet zodanig gaan versoepelen dat bedrijven die in surseance van betaling geraken veel betere kansen krijgen er weer bovenop te komen in plaats van uiteindelijk toch in een faillissement te vervallen.

Minister Korthals (Justitie) zal vandaag in het kabinet voorstellen om de preferente schuldeisers voortaan geen voorrang meer te geven ten opzichte van andere gewone schuldeisers.

Op dit moment kunnen preferente schuldeisers, zoals bijvoorbeeld de fiscus, nog ongeacht of een bedrijf in surseance verkeert hun vorderingen opeisen. Volgens de plannen van Korthals zullen ook zij hier voortaan mee moeten wachten zolang een bedrijf in surseance verkeert.

Nu nog lopen veel bedrijven die uitstel van betaling moeten aanvragen uiteindelijk toch tegen een faillissement op omdat de preferente schuldeisers zich niets van de surseance aantrekken.

Belangrijk doel van de versoepeling van de wet is dat bedrijven daardoor worden gestimuleerd niet pas op het allerlaatste moment tot surseance over te gaan. Veelal is het bedrijf dan al nauwelijks meer te redden.

Om de bewindvoerder meer kans te geven het bedrijf van de ondergang te redden zal de minister ook voorstellen de zogenaamde afkoelingsperiode te verlengen van twee tot vier maanden.

Korthals gaat ook de macht die individuele schuldeisers nu in een situatie van surseance hebben aanpakken. Zo wordt de huidige mogelijkheid dat slechts een klein deel van de schuldeisers een akkoord over een schuldenregeling kan blokkeren beknot doordat de rechter hen kan overrulen. Bedrijven krijgen daardoor veel meer kans om weer gezond uit de surseance te komen.

Naast Korthals heeft ook staatssecretaris Ybema (Economische Zaken) zich het afgelopen jaar sterk gemaakt voor een versoepeling van de Faillissementswet. Door minder strikte regels moet het voor Nederlanders aantrekkelijker worden om de stap te zetten naar het opzetten van een eigen bedrijf.

"Er moet echt meer tijd komen voor schuldsanering", zo liet de bewindsman onlangs nog weten. Het is Ybema een doorn in het oog dat op dit moment nog steeds circa 75% van de bedrijven die in surseance komt uiteindelijk ook daadwerkelijk failliet gaat.

Ybema vindt het verder slecht dat ondernemers die failliet gaan hier nog veel te veel als 'losers' worden beschouwd. "In de Verenigde Staten is dat totaal anders, daar wordt men gewaardeerd omdat initiatief is getoond", aldus Ybema, die benadrukte dat juist iemand die voor een tweede keer een bedrijf start veelal geleerd heeft van eerdere fouten.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.