Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 

 


woensdag
20 oktober 1999

 


[Autosite]
[BOL]
[Prive Roddelbox]
[Nationaal Spaarfonds]
[Netaspect]

Tribunaal spreekt Jelisic
vrij van volkerenmoord

DEN HAAG, woensdag

De Bosnische Serviër Goran Jelisic is gisteren door het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag vrijgesproken van genocide. De 31-jarige Jelisic, die zichzelf de 'Servische Adolf' noemde in een verwijzing naar Hitler, is wel schuldig bevonden aan misdaden tegen de menselijkheid.

Het Tribunaal oordeelde dat de 31 delicten waaraan Jelisic schuldig is bevonden - en die hem elk levenslang kunnen opleveren - niet gelijkgesteld kunnen worden aan een georganiseerde genocide-campagne.

Het was de eerste keer dat de rechters van het VN-hof uitspraak deden over genocide, de zwaarste van alle mogelijke aanklachten. Een eerder genocideproces moest worden gestaakt toen de verdachte, de Bosnische Serviër Milan Kovacevic, in zijn cel stierf aan een bloeding.

Jelisic bekende dat hij in 1992 in het gevangenenkamp Luka bij Brcko in het noorden van Bosnië zeker twaalf Kroaten en moslims martelde en vermoordde. Na een aanvankelijke ontkenning bekende hij in oktober vorig jaar de feiten, maar wilde niet dat die zouden worden aangemerkt als volkerenmoord.

Om hem schuldig te bevinden aan genocide hadden de rechters van het Tribunaal ervan overtuigd moeten zijn dat de moorden onderdeel waren van een campagne die uitroeiing van een totale bevolkingsgroep ten doel had.

Volgens een getuige schepte Jelisic er destijds graag over op dat hij wel 20 tot 30 moslims per dag vermoordde. Een andere getuige, een 53-jarige moslim en overlevende van een gevangenenkamp die slechts werd geïdentificeerd als 'B', zei dat Jelisic genoegen leek te scheppen in het moorden en martelen. "Hij zei dat het leuk was te moorden", zei B.

Het vonnis over Jelisic zal later geveld worden. (AP/ANP)

Foto: Jelisic zet zijn koptelefoon op voor een zitting van het Tribunaal.

FOTO: REUTERS






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.