Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 

 


woensdag
20 oktober 1999

 


[ABN AMRO]
[CMG]
[BOL]
[KPN Zomerweken]
[Belastingdienst]
[Demon]

Ali was hier voor
gratis hartoperatie

door Anita Zijlstra en Saadet Metin - ISTANBOEL, woensdag

De Irakees die ten onrechte werd verdacht van de moord op Marianne Vaatstra, had alleen maar politiek asiel in Nederland gevraagd om een hartoperatie te kunnen krijgen.

Samir H. Hassan
...broer van Ali...

Na de ingreep is hij naar Turkije gegaan. Dat zegt de broer van ex-verdachte Ali, Samir H. Hassan in een interview met deze krant.

Ingestort

Ali is weliswaar vrijgelaten uit de gevangenis maar zit nog steeds vast op het hoofdbureau van de politie omdat zijn Turkse werk- en verblijfsvergunning niet kloppen.

Samir verliet in 1992 het Iraakse Kerkut om bij een stadgenoot, die eerder naar Turkije was vertrokken, te gaan werken in zijn textielbedrijf. Vier jaar later volgde Ali.

"In 1997 stortte Ali in elkaar. We dachten dat hij oververmoeid was. Toen het nog een keer gebeurde bleek Ali een aangeboren hartafwijking te hebben. Hij zou geholpen kunnen worden, maar een operatie hier kost meer dan 20.000 gulden.

Via, via kregen we de tip om Ali snel asiel te laten aanvragen in Nederland, waar hij dan ook kosteloos geopereerd zou kunnen worden. Het was de enige manier om Ali te redden", vertelt Samir in zijn kantoor.

Naar huis

Oktober vorig jaar vertrok Ali naar Nederland, waar hij uiteindelijk in het Kollumer asielzoekerscentrum De Poelpleats terecht kwam. Samir: "Tijdens onze telefoongesprekken zei hij dat hij op bed lag en verzorgd werd. We waren blij dat hij inderdaad een laser-operatie heeft ondergaan".

Volgens Samir had Ali geen plannen om in ons land te blijven. Maar zo snel had hij zijn broer ook weer niet terug verwacht in Turkije. "Op 1 mei belde hij me op. 'Ik sta in Brussel. Ik kom naar huis, Abi', zei hij. Diezelfde avond heb ik hem opgehaald van de luchthaven in Istanboel."

Ali voelde zich goed en pakte de draad weer op. Op het huwelijksfeest van Samir vorige week werd hij door Turkse agenten in burger in bar-restaurant Avrasya afgevoerd naar de gevangenis.

Claim

Onschuldig, zo bleek enkele dagen later, nadat in Rijswijk zijn dna was vergeleken met het sporenmateriaal dat op het lichaam van Marianne Vaatstra was aangetroffen.

Samir: "Ali heeft het meisje zelfs niet gekend. Wij kunnen deze valse beschuldiging niet naast ons neerleggen. We zullen de Nederlandse justitie aanklagen en een schadevergoeding eisen."

De verwarring over de naam van Ali lost Samir snel op. Op zijn Turkse werk- en verblijfsvergunning staat Ali H. Hissan Elyas, zo laat Samir zien. In Nederland is hij bekend onder de naam Ali Hussein Hassan.

Samir schiet in de lach. "In een Iraakse familie kan iedereen een andere achternaam hebben. Mijn moeder bijvoorbeeld heet Sükriye Muhsin. Daarbij veranderen we onze achternaam vaak in het buitenland. Zo heet ik hier Samir H. Hasan." De redenen laat hij in het midden.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.