Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

dinsdag
19 oktober 1999
 

[BOL, voor al uw boeken]
[Autosite]
[Netaspect]
[Nationaal Spaarfonds]
[Prive Roddelbox]

Nepgraaf leidde hoogste
kringen om de tuin

door Pieter Nijdam - PARIJS, dinsdag

Staatshoofden dweepten met hem. Koning Fahd van Saoedi-Arabië, wijlen president Mobutu van Zaïre, diens collega N'Guesso van Congo-Brazzaville en president Eyadema van Togo verkeerden regelmatig in zijn gezelschap. Maar ook Nancy Reagan liet zich regelmatig adviseren door een van Frankrijks grootste oplichters van deze eeuw.


De Franse nepgraaf Arnaud de Poligny (rechts) wordt door zijn vriend Olivier Giscard d'Estaing (2e van links) voorgesteld aan de toenmalige president van Zaïre, Mobutu (links) en diens vrouw.
FOTO: FIGARO MAGAZINE

Graaf Arnaud de Poligny wist twintig jaar lang iedereen om de tuin te leiden die in zijn buurt kwam. Onze eigen 'Heer Olivier' valt volledig in het niet bij deze meesteroplichter, die in 1950 werd geboren als Patrick Campion, zoon van een kleine kruidenier te Biarritz.

Zelfs zijn eigen vrouw, Marie-Laurence, geloofde jarenlang dat zij in 1986 met een echte graaf was getrouwd. "Ik was verblind door liefde. Hij zag er zo gedistingeerd uit, overlaadde me met cadeaus, bloemen en gedichten. Het leek wel of ik in een paradijs was beland met snelle auto's en luxe feesten."

Nachtclub

Eind jaren tachtig frequenteerde graaf de Poligny met zijn Jaguar Cabriolet bijna iedere avond de chique Parijse nachtclub Régine, de speelplaats van jetset en blauw bloed. Langzaam bouwde hij zijn kennissenkring uit. Niemand had enige argwaan tegen de zogenaamde graaf uit een van Frankrijks oudste adellijke geslachten.

Olivier Giscard d'Estaing, broer van de voormalige Franse president, raakte in zijn ban en introduceerde hem bij een groot aantal Afrikaanse staatshoofden. Op zijn deftige visitekaartje met een gouden kroontje stond 'consultant' als beroep vermeld. Het duurde dan ook niet lang of graaf de Poligny vloog de hele wereld over om hoge ambtenaren te adviseren over ingewikkelde financiële kwesties.

Dat zijn dure aanbevelingen van generlei waarde waren, durfden de ambtenaren echter niet aan hun regeringsleiders te melden. Deze hadden Poligny immers zelf ingehuurd, nadat zij met hem bevriend waren geraakt.

De instelling van de 'Gouden Europese medaille voor Uitmuntendheid' door de nepgraaf bleek een schot in de roos. Koning Fahd, Mobutu, N'Guesso, Eyadema en talloze andere leiders hadden tussen de tweehonderdduizend en zes miljoen gulden over voor een dergelijke onderscheiding, die volgens hen groot aanzien gaf.

Pas nadat de Franse fiscus begin jaren negentig onraad rook en Poligny aansloeg voor bijna een miljoen gulden aan achterstallige belasting, begon de lucratieve business van de nepgraaf te wankelen.

Achterdochtig

Zijn hooggeplaatste vrienden werden achterdochtig en stelden steeds vaker lastige vragen. Gaandeweg werd zijn kennissenkring kleiner. In sommige chique Parijse etablissementen werd Poligny de toegang geweigerd. Hij moest eerst maar eens zijn achterstallige rekeningen betalen.

"Het was in die tijd dat Arnaud steeds gewelddadiger werd", zegt Marie-Laurence. "Hij sloeg en probeerde een wig te drijven tussen mij en onze kinderen Diane en Forrester. Nadat ik kenbaar had gemaakt dat ik wilde scheiden, was hij plotseling van de ene op de andere dag verdwenen. De telefoon en elektriciteit werden afgesneden en het regende navorderingen."

In 1995 werd de scheiding officieel uitgesproken. Een jaar later met Kerstmis ontvoerde Campion, alias Poligny, zijn twee kinderen vanuit Frankrijk naar de Bahama's. Een internationaal opsporingsbevel bleek nutteloos. Het belastingparadijs heeft geen uitleveringsovereenkomst met Frankrijk en weigerde aldus iedere medewerking.

Nadat de zwendelaar in 1997 een jong meisje had gepoogd te verkrachten, moest hij hals over kop uit de Bahama's vluchten. Met de hete adem van Interpol in zijn nek wist hij samen met zijn twee kinderen via Miami uiteindelijk in de Canadese stad Vancouver onder te duiken. Daar leidde hij een tamelijk onopvallend leven. De peperdure panden waarin hij doorgaans woonde, hadden plaatsgemaakt voor een eenvoudiger behuizing.

Poligny liep twee maanden geleden tegen de lamp toen hij betrokken was bij een klein verkeersongeluk. Nadat de politie routinematig zijn personalia controleerde, liet de computer 'gezocht' zien. Hij werd in de boeien geslagen en Marie- Laurence vloog meteen naar Canada om haar kinderen op te halen.

In ruil voor zijn toezegging dat hij het Canadese grondgebied niet zal verlaten, wist Poligny zich onlangs toch nog de cel uit te praten. Wellicht is de carrière van de nepgraaf nog niet helemaal voorbij.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.