Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
QuickAlert
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 

 


dinsdag
12 oktober 1999

 


[CMG]
[Prive Roddelbox]

Periodetitel brengt
FC Zwolle in extase

door Mascha Kramer - HELMOND, dinsdag

Een unicum in de Zwolse voetbalgeschiedenis: De plaatselijke voetbaltrots won gisteren bij Helmond Sport door een 3-4 zege de allereerste periodetitel in haar bestaan. Hoewel FC Zwolle de afgelopen drie seizoenen nacompetitie speelde, gebeurde dit altijd op basis van een klassering in de top zes van de Toto Divisie. Nooit met een periodetitel in de broekzak. Het zorgde bij de trainercoach Dwight Lodeweges zowaar voor een glimlach op het gebruikelijke norse gelaat.

De zwaarste klappen vielen in Groningse huiskamers, waar de spelers van de plaatselijke Toto Divisie-club via teletekst moesten vernemen, dat FC Zwolle de periodetitel alsnog wegkaapte in het uitgestelde duel tegen Helmond Sport. Tot gisteren leidde FC Groningen de ranglijst, maar FC Zwolle sprong er met slechts één puntje overheen.

De wetenschap dat alleen een zege voldoende was voor die felbegeerde eerste periodetitel, maakte de taakomschrijving voor FC Zwolle gisteren simpel: knokken, geen kansen weggeven en zo snel mogelijk scoren. De laatste doelstelling bleek het meest simpel. Binnen het eerste kwartier benutte Dirk Jan Derksen de eerste kans van FC Zwolle en werkte de bal achter Helmond Sport-doelman John Roox. De andere taken, vechten tot je erbij neervalt en Helmond Sport niet in het spel laten voorkomen, bleken moeilijker te realiseren.

Want het leek er lange tijd op dat de thuisploeg het Zwolse feestje ging verzieken. Zo doken de kleine aanvallers Yunus Altunel en Fachry Tuasamu in de eerste helft enkele malen gevaarlijk achter de Zwolse verdediging op. Ook de afstandsschoten van verdediger Jurgen Streppel zorgden voor onrust binnen de Zwolse gelederen. Met het uitvallen van Frank Weijers (blessure) in de 34e minuut, leek Helmond een waardevolle offensieve kracht kwijt te raken, maar nog geen twee minuten na zijn wissel maakte Roel Buikema alsnog gelijk, 1-1. FC Zwolle-doelman Henk Timmer was kansloos; zijn verdedigers belemmerden hem het uitzicht.

Ook de voordelige 1-2 tussenstand, die Ignacio Tuhuteru met een geweldig schot in de slotfase van de eerste helft realiseerde, kreeg de Helmonders er niet onder. Koud uit de kleedkamer maakte Altunel de tweede gelijkmaker. De volgende voorsprong voor FC Zwolle, via Henk van Steeg, werd uitgebouwd tot een veilige marge door een doelpunt van Arne Slot, 2-4. Opluchting. Uitspelen dus. Nou vergeet het maar. Helmond Sport mocht wederom het spel maken, creëerde kansen en Streppel tekende zelfs de 3-4 aan.

Het laatste fluitsignaal betekende voor FC Zwolle uiteindelijk de bevrijding. De opluchting was enorm. Niet alleen bij de spelers, die elkaar juichend in de armen vielen, maar ook het meegereisde publiek, dat uitbundig honderden bloemen het veld opgooide.

Helmond Sport - FC Zwolle 3-4 (1-2). 9. Derksen 0-1, 40. Buikema 1-1, 43. Tuhuteru 1-2, 52. Altunel 2-2, 54. Van Steeg 2-3, 56. Slot 2-4, 86. Streppel 3-4. Scheidsrechter: Don. Toeschouwers: 2850. Gele kaart: Streppel, Altunel (Helmond Sport), Pieren. Bijzonderheid: FC Zwolle kampioen eerste periode.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.