Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
QuickAlert
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 

 


dinsdag
12 oktober 1999

 


[Prive Roddelbox]
[CMG]

Roda JC op derde plaats
na 1-2 zege bij zwak Sparta

ROTTERDAM, dinsdag

Omdat Sparta en Feyenoord niet op dezelfde avond in Rotterdam mogen voetballen, begon de achtste speelronde deze week al op een naargeestige maandagavond. Roda JC, komende vrijdag alweer de tegenstander van Feyenoord, kroop bij Sparta naar de (tijdelijke?) derde plaats in de eredivisie. De Limburgers hadden een uur lang verrassend weinig te duchten van Sparta, dat alle negen punten op het gemoderniseerde Kasteel had verzameld en ook nog iets goed te maken had na de recentelijke martelgang in Eindhoven (7-0). Echter, verdedigend zag het er niet goed uit, de middenvelders verloren de slag en vooral aanvallend was het gehavende Sparta machteloos. Dat de nederlaag beperkt bleef (1-2), lag vooral aan de matige teamprestatie van de UEFA-Cup-deelnemer uit het zuiden des lands.

Roy Stroeve van Sparta moet buigen voor Humprey Rudge, die met Roda de winst binnenhaalde op het Kasteel 1-2. De Limburgers klimmen door dat resultaat naar de derde plaats.

Foto: John Verschuur

Trainer Jan Everse speelde door personele problemen gedwongen, met twee spitsen. Linkerspits John den Dunnen is geblesseerd en Reginaldo Marilia de Santana de naam is mooier dan zijn manier van voetballen had centrumspits Bram Marbus tijdens de training een klassieke doodschop verkocht: van achteren op de enkels. Een dag voor de wedstrijd deed hij het nog eens dunnetjes over bij een andere aanvaller en mocht Everse blij zijn dat Ali Elkhattabi op het laatste moment omhoog sprong. Marilia had zijn fanatisme beter voor de wedstrijd kunnen bewaren, want bij de eerste goal van Roda JC was hij bezig aan een slaapwandeling toen Bob Peeters zich na de voorzet van Ramon van Haaren handig langs de Braziliaan wurmde en de bal stijlvol achter Roland Jansen tikte.

Zoals gezegd kon de thuisclub zonder Den Dunnen en Marbus geen vuist maken. Vaak werd de bal door de middenvelders in de donkere hoeken van het veld gelegd en konden Elkhattabi en Stroeve met een hijgende verdediger in hun nek geen kant op. Everse heeft in feite meer aanvallers achter de hand, maar inmiddels hebben Erik Tammer, Mourad Mghizrat en Romeo Wouden te horen gekregen dat zij mogen uitkijken naar een andere club. Vooral in Tammer is Everse teleurgesteld. "Hij kreeg de kans, maar heeft 'm niet gepakt. Erik kan zich nog via invalbeurten manifesteren, maar dat wil hij zelf niet. Dan houdt het op", aldus Everse.

En dus deed hij het met de spelers die hij heeft, maar zonder de lange Marbus als speerpunt mist Sparta gewoon 'body' in de voorhoede. Michel Langerak had dat gebrek als diepe middenvelder nog kunnen compenseren, maar werd opnieuw geplaagd door een oude enkelblessure en keerde, op eigen verzoek, in de tweede helft niet meer terug. Op dat moment leunde Roda comfortabel achterover nadat Mark Luijpers (42e minuut) een vrije schop met een sierlijke krul in de kruising had geschoten: 0-2. Een logische afspiegeling van het krachtsverschil, hoewel trainer Sef Vergoossen nog niet helemaal tevreden was. "We hadden controle over de wedstrijd, maar speelden niet dwingend genoeg. Roda kan veel beter."

In de tweede helft deed Roda JC dat in de ogen van Vergoossen ook, maar wederom plaatste hij een kanttekening. "We leken vooral te voetballen om het voetballen. Niet om een goal te maken. Het gevaar van een tegentreffer loert in dat geval altijd. En dan kom je onnodig in de problemen", doelde hij op de eerste gevaarlijke tegenstoot van Sparta na een dik uur, met een schitterende pass binnendoor ingeleid door Fuat Usta. De voorzet van Anders Nielsen werd in tweede instantie door Sieme Zijm afgerond: 1-2.

Het altijd kritische Rotterdamse publiek veerde even ook, Sparta ook. Maar Vergoossen had gelijk toen hij achteraf zei dat de opmars minder dreigend was dan het leek. Op enkele halve mogelijkheden en een daverend schot van Usta één van de weinige Spartanen die met overtuiging speelde na bleef het verdedigend beter georganiseerde Roda op de been. Sparta had de wedstrijd al verloren in het eerste uur. Daar kon het late vleugje geestdrift niets aan veranderen.

Sparta - Roda JC 1-2 (0-2).23. Peeters 0-1, 43. Luypers 0-2, 61. Zijm 1-2. Scheidsrechter: Wegereef. Toeschouwers: 6000.

SPARTA: Jansen 6, Elzinga 5.5, Marilia 5.5, Van der Meer 5.5, Goossen 5.5, Nielsen 6.5, Usta 6, Zijm 6, Elkhattabi 5, Langerak 5 (Inia 5), Stroeve 5 (Molendijk -).






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.