Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
QuickAlert
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 

 


dinsdag
12 oktober 1999

 


[Reaal]
[BOL, voor al uw boeken]
[Tele2]
[V & L informatica]
[Postbank WinstVastKoopsom]

Verzelfstandiging NMa
wordt flink vertraagd

door Ronald Veerman - DEN HAAG, dinsdag

De omvorming van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) tot een zelfstandig bestuursorgaan (zbo) loopt vertraging op doordat minister Jorritsma (Economische Zaken) onverwachte tegenstand ontmoet in het kabinet.

De bewindsvrouw heeft het kabinet reeds in augustus voorgesteld de NMa te verzelfstandigen, maar vooral door protest van minister De Vries (Sociale Zaken) is tot dusverre nog geen besluit genomen.

Door de vertraging zal het waarschijnlijk niet lukken om de NMa reeds per 1 januari 2000 tot zbo om te vormen. Jorritsma lijkt daarmee de tijdwinst die zij eerder dacht te boeken grotendeels weer te verliezen.

Haar voorganger Wijers had de Tweede Kamer beloofd dat de NMa in principe in 2001 zbo zou kunnen worden, wanneer de nieuwe Mededingingswet wordt geëvalueerd.

Jorritsma kondigde echter een jaar geleden aan dat de NMa die status wat haar betreft al veel eerder zou kunnen krijgen, omdat de nieuwe dienst goed blijkt te functioneren.

Bovendien wil de bewindsvrouw af van het beeld dat zij nu de NMa nog steeds onder haar ministerie hangt formeel gezien het laatste woord heeft over het al dan niet toestaan van fusies en marktconcentraties. Jorritsma heeft herhaaldelijk duidelijk gemaakt dat zij zich totaal niet wenst te bemoeien met de besluiten van de NMa.

De aarzelingen die Jorritsma in het kabinet ontmoet houden waarschijnlijk verband met de terughoudendheid die sinds enige jaren wordt betracht bij de vorming van nieuwe zbo's.

Aanleiding vormt de regelmatig terugkerende onduidelijkheid over in hoeverre een minister verantwoordelijk is indien er grote fouten worden gemaakt bij een zbo, terwijl ook het toezicht in sommige gevallen moeilijker is dan wanneer de activiteit direct onder een departement valt.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.