Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
QuickAlert
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 

 


dinsdag
12 oktober 1999

 


[V & L informatica]
[Postbank WinstVastKoopsom]
[BOL, voor al uw boeken]
[Reaal]
[Tele2]

Verzekeraars klagen over
groeiende informatiekloof

door René Lukassen - AMSTERDAM, dinsdag

Waar erfelijkheids- of DNA-onderzoek ertoe leidt dat verzekerden een steeds beter beeld krijgen van eventuele ziektes op latere leeftijd, neemt de informatie-achterstand van verzekeraars steeds meer toe. Bij ongewijzigd politiek beleid zou dat er wel eens toe kunnen leiden dat de risicopremies van onder meer levensverzekeringen 10 procent duurder worden. Dat blijkt uit een rekenmodel dat werd gepresenteerd tijdens een bijeenkomst van het Actuarieel Genootschap.

Wie het heeft over DNA-onderzoek en de mogelijke gevolgen daarvan voor de verzekerbaarheid van personen, denkt vaak aan allerlei mogelijke doemscenario's. Verzekeraars, die er alleen op uit zouden zijn om hun winsten te maximaliseren, zouden de voortschrijdende inzichten in de erfelijk bepaalde kans op ziekten die zij veroorzaken enkel en alleen in willen zetten om mensen uit te sluiten van levens- of zorgverzekeringen.

"Het is een discussie die beheerst wordt door onzekerheid en gekleurd door emoties", aldus Jan Verheij, tot 1998 voorzitter van de Commissie Medisch-Ethische Zaken van het Verbond van Verzekeraars.

En dat terwijl de verzekerden zelf toch sinds 1994 beschermd worden door een zogenoemd moratorium, dat in 1998 onderdeel werd van de wet Medische Keuringen. Deze wet verbiedt het verzekeraars om genetisch onderzoek uit te laten voeren bij keuringen ten behoeve van het afsluiten van een verzekering. Ook hoeft de te verzekeren persoon geen melding te maken van de resultaten van eerder gedaan genetisch onderzoek.

Bij levensverzekeringen waar het verzekerd bedrag hoger is dan ƒ300.000, mag de te verzekeren persoon de resultaten van eerder onderzoek overigens niet verzwijgen. Dat geldt ook voor arbeidsongeschiktheidsverzekeringen waarbij het uit te keren bedrag de ƒ60.000 overschrijdt (in het eerste jaar; ƒ40.000 in de jaren erna).

Naarmate het onderzoek naar genen en de werking ervan echter voortschrijdt, neemt de kennis van mensen over hun eigen, toekomstige gezondheid toe. Volgens professor Gert-Jan van Ommen, verbonden aan de Universiteit van Leiden, zal het niet lang meer duren voordat "een eerste ruwe versie" van alle ongeveer 140.000 menselijke genen klaar is. "Dat betekent niet dat we dan klaar zijn en weten hoe alles werkt, maar het fundament ligt er dan wel."

Het gaat om kennis die vervolgens niet hoeft te worden gedeeld met de maatschappij waar men eventueel een verzekering af wil sluiten. "Daardoor ontstaat het gevaar van anti-selectie", aldus actuaris Van Broekhoven. "Dat wil zeggen dat mensen met een slechtere gezondheid zich méér gaan verzekeren voor overlijden, of tegen een hoger bedrag."

Omdat de middelen voor verzekeraars om deze anti-selectie tegen te gaan door de wet Medische Keuringen beperkt is, zullen deze in de toekomst dan ook hogere bedragen uit moeten keren dan nu het geval is. "Het is niet uit te sluiten dat iemand met de kennis die hij of zij heeft een goede levensverzekering afsluit, om de familie goed achter te laten", zo stelt algemeen directeur Eric Fischer van het Verbond van Verzekeraars. "En dat wordt uiteindelijk natuurlijk doorberekend in de premies", zo voegt Van Broekhoven eraan toe.

Grote gevolgen voor de winstgevendheid van verzekeraars hoeft dat overigens niet te hebben, aldus de actuaris. "Het zal nog wel even duren voordat de zaken in de verzekeringsbranche echt op zijn kop worden gezet", zo meent ook Verbonds-directeur Fischer.

Eén en ander zou samenhangen met het feit dat ondanks steeds meer bekend wordt over de genen van mensen, het nog maar de vraag is of daarna ook daadwerkelijk bepaald kan worden welk gen nu precies welke ziekte veroorzaakt. "Er is een gering aantal ontdekkingen van deze monogene aandoeningen te verwachten", zo stelt ook professor Van Ommen.

Volgens Fischer betekent dat dan ook dat het aantal mensen dat niet verzekerbaar is voor redenen die verband houden met te verwachten ziektes de komende jaren niet toe zal nemen. "Van onverzekerbaarheid, nu en in de komende jaren, is geen sprake." De bezorgdheid van verzekerden zou dan ook onterecht zijn.

Genen-onderzoek zou verzekeringspremie kunnen verlagen.

FOTO: ANP






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.