Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
QuickAlert
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 

 


dinsdag
12 oktober 1999

 


[Postbank WinstVastKoopsom]
[Tele2]
[BOL, voor al uw boeken]
[Reaal]
[V & L informatica]

AEX start week met winst

AMSTERDAM, dinsdag

Op de Amsterdamse effectenbeurs kende de handelsweek gisteren een rustige start. Volgens handelaren wierp de optie-expiratie van aanstaande vrijdag nu al haar schaduw vooruit. De belangrijkste Amsterdamse beursbarometer, de AEX, sloot uiteindelijk 4,93 punten hoger op 559,77. Daarmee deed het Damrak het iets beter dan de beurzen in de ons omringende landen.

Van de 25 AEX-fondsen sloten er uiteindelijk 18 hoger en zeven lager. Grootste procentuele stijgers waren toeleverancier aan de halfgeleiderindustrie ASML (+4,6% op EUR68,30) en ABN Amro (+2,3% op EUR22,05), grootste dalers waren handelshuis Buhrmann (-1,5% op EUR17,00) en uitgever VNU (-1,3% op EUR33,61).

Telecombedrijf KPN (+EUR0,73 op EUR45,41) ging meteen flink hoger van start, na uitspraken van bestuursvoorzitter W. Dik. Die stelde eind vorige week, bij de opening van de vakbeurs Telecom 99 in Genève, dat KPN vóór het eind van volgend jaar een Europese top-3 positie wil bekleden op het gebied van mobiele telefonie. Met "talloze partijen" zouden gesprekken worden gevoerd om dat doel te bereiken.

KPN werd vervolgens door de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) genoemd als één van twintig Nederlandse beursgenoteerde bedrijven die een "bovengemiddelde" kans hebben om te worden overgenomen. Op basis van vijf criteria beurswaardering, bedrijfsmatige performance, management, schaalvoordelen en consolidatie in de branche, en de aanwezigheid van een controlerend grootaandeelhouder stelde de VEB een lijstje samen, waarop naast KPN ook Ten Cate, Ballast Nedam, Grolsch, Wessanen, AOT en Hoek Loos voorkomen, evenals Eriks, Kas-Associatie, Elsevier, Beers, BAM, Roto Smeets, Reesink, Twentsche Kabel, Laurus, ASR, Macintosh, Crown van Gelder en Kempen & Co.

Minder goed voor de koersvorming van KPN was het nieuws dat toezichthouder Opta opnieuw dreigt in te grijpen om concurrentie in de telecomsector te bevorderen. De Opta is namelijk van mening dat de kwaliteit van de verbindingen tussen het netwerk van KPN en die van de concurrentie nog steeds te wensen over laat.

KPN beloofde eerder dit jaar deze zogenoemde interconnectie-problemen per 1 juli te hebben opgelost, maar volgens toezichthouder Opta hebben de concurrerende aanbieders van telefonie nog steeds klachten.

Een boete noemde de telecomwaakhond dan ook één van de mogelijkheden om KPN alsnog tot oplossingen te dwingen. In het ergste geval zou de voormalige monopolist zelfs gedwongen kunnen worden om minder gebruik te maken van het eigen net, zodat de concurrentie meer ruimte zou krijgen.

Luchtvaartmaatschappij KLM (+EUR op EUR ) zorgde gisteren zelf voor de nodige opschudding, door een omwisselingsoperatie waarbij het oude aandeel werd vervangen voor een nieuwe. Aandeelhouders kregen daarbij voor vier oude stukken KLM drie nieuwe, plus een uitkering van EUR7,10 in contanten.

Houders van zogenoemde scrips KLM vergelijkbaar met een call-optie werden vervolgens op het verkeerde been gezet en verkeerden volgens een woordvoerder van Amsterdam Exchanges in de veronderstelling dat vier scrips in de 'oude' situatie goed voor één aandeel KLM in de nieuwe situatie goed waren voor drie aandelen.

Op basis van deze verkeerde veronderstelling werden door hoekmansbedrijf Van der Wielen en verschillende banken voor de scrips verkeerde koersen afgegeven. Niet iedereen zat er echter naast en deze "ongelijkheid" van informatie was vervolgens voor de commissaris voor de notering aanleiding om alle transacties in de scrips door te halen. Tot dat moment waren volgens de zegsman van Amsterdam Exchanges niet meer dan zo'n 200 scrips verhandeld.

Binnen de Midkap-index baarde entertainment-concern Endemol opzien. Het aandeel dikte maar liefst 10 procent aan tot EUR32,60. Marktpartijen brachten de winst in verband met buitenlandse belangstelling die er zou zijn voor het veelbesproken televisie-programma 'Big Brother', waarin een beperkte groep mensen opgesloten is in één huis en 24 uur per dag in de gaten wordt gehouden door camera's.

Afgelopen zaterdag meldde deze krant al dat de Amerikaanse zender CBS een eigen versie van het programma wil uitzenden. Met andere Europese televisiestations zou overeenstemming over verkoop van het format een kwestie van weken zijn.

René Lukassen






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.