Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
QuickAlert
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 

 


dinsdag
12 oktober 1999

 


[Prive Roddelbox]
[Autosite]
[Nationaal Spaarfonds]
[BOL, voor al uw boeken]

Leger Indonesië "wist
sporen wreedheden uit"

Van onze correspondent - SINGAPORE, dinsdag

Australische inlichtingendiensten beschikken over bewijzen, dat het Indonesische leger systematisch bezig is de sporen uit te wissen van de wreedheden, die het in samenwerking met pro-Indonesische milities op Oost-Timor heeft begaan nadat de bevolking zich daar op 30 augustus jl. voor onafhankelijkheid uitsprak.

In het kader van dat programma worden leden van die milities nu door Indonesische soldaten geïntimideerd en vermoord, meldde het dagblad 'The Age' in Melbourne gisteren.

De informatie berust op onderschepte conversaties tussen hoge Indonesische officieren op Bali, West-Timor en Jakarta. Daarin spreken ze over de noodzaak commandanten en middenkader van de pro-Indonesische milities, die bereid zouden kunnen zijn de VN te helpen bij het aanstaande onderzoek naar oorlogsmisdaden op Oost-Timor, uit de weg te ruimen.

"Naar verluidt is het consigne gegeven dat elke militieman die niet solidair is met het leger of die bereid lijkt met VN-onderzoekers te praten, zal worden geliquideerd. Er zijn aanwijzingen dat in West-Timor al dergelijke doden zijn gevallen," aldus de krant.

Uit dezelfde bron komt het bericht dat Australië over foto's en satellietbeelden beschikt die bewijzen dat grote aantallen Oost-Timorezen op zee werden vermoord.

Oproep

Nadat vorige week een Indonesische politieman en drie leden van de pro-Indonesische milities in het grensgebied van Oost- en West-Timor bij vuurgevechten met de VN-vredesmacht (Interfet) om het leven kwamen, lopen de spanningen tussen Indonesië en Australië, dat het leeuwendeel van de VN-soldaten levert, hoog op. De Australische premier Howard deed gisteren een dringende oproep aan Jakarta op hoog niveau te overleggen over maatregelen om die spanningen te verminderen en incidenten te voorkomen.

Hoewel verwarring over het verloop van de grens door beide partijen als oorzaak van het jongste incident werden aangegeven en een Indonesische officier toegaf als eerste op Australische VN-soldaten te hebben geschoten, wordt in Jakarta emotioneel gereageerd. "Dit incident maakt het nog duidelijker, dat er bij Interfet geen goodwill jegens Indonesië bestaat. Het leger moet hard reageren. Als ze op Indonesisch grondgebied komen: schieten! Niets door de vingers zien!" aldus het advies van Slamet Effendy Yusuf, ondervoorzitter van de (nog) regerende partij Golkar.

De leiders van de anti-onafhankelijkheidsmilities in Oost-Timor voeren intussen een lobby in Jakarta om Indonesische parlementariërs over te halen tegen de door de overgrote meerderheid van de voormalige Portugese kolonie gewenste onafhankelijheid te stemmen.De 700-koppige 'Raadgevende Volksvergadering' stemt volgende week over de onanfhankelijkeheid van Oost-Timor.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.