Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
QuickAlert
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 

 


dinsdag
12 oktober 1999

 


[BOL, voor al uw boeken]
[Prive Roddelbox]
[Autosite]
[Nationaal Spaarfonds]

Van vrijheidsheld
tot 'verrader'

door Frank van Vliet - BOEDAPEST, dinsdag

Ook in het 'bevrijde Kosovo' is Veton Surroi zijn leven niet meer zeker. De hoofdredacteur van de onafhankelijke Albanese krant Koha Ditore in Kosovo, die door onder te duiken uit de handen van de Servische politie bleef, wordt nu bedreigd door zijn eigen volk.

Veton Surroi wordt nu uitgemaakt voor een 'ordinaire gangster'.

Foto: AP

Etnisch-Albanese hardliners hebben geen boodschap aan zijn tolerante levensvisie en startten een haatcampagne tegen Surroi die in niets afwijkt van methodes die in de door de Joegoslavische president Slobodan Milosevic gecontroleerde Servische pers worden gebruikt.

'Bastaard'

De journalist, lid van de Albanese onderhandelingsmissie tijdens het vredesproces in Parijs, wordt een verrader van de Albanese zaak genoemd. In een artikel van het aan het Kosovo Bevrijdingsleger (UCK) gelieerde Kosovapress wordt Surroi uitgemaakt voor een 'ordinaire gangster', een 'bastaard' en 'het vuilnis van de geschiedenis'. Verder wordt er getwijfeld of hij wel echt Albanees bloed door de aderen heeft stromen en wordt gesuggereerd dat hij banden heeft met de Servische geheime politie.

Het meest gevaarlijke is echter de zin waarin het "zeer begrijpelijk wordt gevonden als Surroi het slachtoffer wordt van wraak". In een reactie noemt Koha Ditore het epistel "een oproep tot moord". In het kruitvat dat Kosovo ondanks de aanwezigheid van een internationale troepenmacht nog steeds is, lijkt dat geen overdreven stellingname.

Vorige week werden nog drie leden van de nieuw gevormde politiemacht door de KFOR-troepen aangehouden. Ze hadden een Albanese man in elkaar geslagen omdat hij van een Serviër een tractor had gekocht. Een ieder die zaken doet met de vijand of nog enige sympathie weet op te brengen voor de Serviërs hangt een dergelijk lot boven het hoofd.

Fascisme

Het is juist deze houding van kille georganiseerde wraak die Surroi in zijn krant aan de kaak heeft gesteld. In een inmiddels bijna klassiek hoofdartikel beschuldigde hij de Albanese haviken van fascisme. "Ik kan mijn schaamte niet meer verbergen. Voor het eerst in de geschiedenis van Kosovo heb ik moeten leren dat Kosovo-Albanezen in staat zijn om de verschrikkelijkste misdaden te plegen. Ik kan daarover niet zwijgen", schreef Surroi.

De hoofdredacteur geeft vervolgens voorbeelden van vermoorde bejaarde Serviërs, verkrachte Servische vrouwen en zelfs gedode Servische kinderen. Hij noemt ook de bedreigingen die Albanezen te horen krijgen als ze op de markt voedsel halen voor hun Servische buren die al lang de deur niet meer uit durven.

Surroi kent het excuus voor de excessen, maar wil daar niets van horen. "Dit heeft niets meer van doen met gerechtvaardigde wraak voor het onrecht dat ons door de Serviërs is aangedaan."

Sinds de aanklacht van Surroi worden journalisten van Koha Ditore telefonisch bedreigd en uitgescholden. De helden die ondanks alle risico's de Servische misdaden aan de kaak stelden zijn nu ze Albanese misdrijven beschrijven verraders geworden.

De ruzie kan deels worden verklaard door politieke motieven. Een deel van de Albanese leiders (vooral binnen het UCK) wil dat er geen enkele Serviër meer in Kosovo achterblijft. Daarin is men overigens al aardig geslaagd want van de 200.000 Serviërs wonen er hooguit nog 20.000 in de provincie. De groepering waaronder Surroi valt vindt dat er is gestreden voor democratie en mensenrechten voor iedereen. Volgend jaar worden er verkiezingen gehouden. Het hoeft niemand te verbazen dat er meer smeercampagnes zullen volgen.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.