Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
QuickAlert
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 

 


dinsdag
12 oktober 1999

 


[Prive Roddelbox]
[Nationaal Spaarfonds]
[Autosite]
[BOL, voor al uw boeken]

Jakarta staakt onderzoek
naar Soeharto-geld

Van onze correspondent - SINGAPORE, dinsdag

Een belangrijk deel van het onderzoek naar de herkomst van het vermogen van de Indonesische ex-president Soeharto wordt gestaakt bij gebrek aan bewijzen. Het onderzoek, dat nu een jaar aan de gang is, heeft nog niets opgeleverd.

Procureur-generaal Ismudjoko vertelde gisteren, dat het onderzoek naar de liefdadigheidsstichtingen, die een belangrijke rol speelden in het onnavolgbare traject van de Soeharto-miljarden, stopgezet wordt omdat de gevonden gegevens geen verder onderzoek rechtvaardigen. Hij liet in het midden of de rest van zijn speurwerk hiermee eveneens beëindigd is.

Volgens Ismudjoko waren alle banken, die eigendom van de staat waren, bij decreet verplicht vijf procent van hun winst af te dragen aan twee liefdadigheidsinstellingen, die door leden van de Soeharto-familie werden beheerd. Het onderzoek heeft niets aan het licht gebracht, dat duidt op misbruik van die fondsen, aldus de PG. "Derhalve is er wettelijk geen aanleiding voor een vervolging op verdenking van corruptie", zei hij.

Een medewerker van Habibie had eerder al gezegd, dat het onmogelijk is Soeharto te vervolgen op grond van de talrijke decreten, die voornamelijk dienden om familie en vrienden te bevoordelen. Die decreten werden alle door regering en parlement goedgekeurd.

Ook het onderzoek naar een miljardentransactie op Soeharto's bankrekeningen in Zwitserland en Oostenrijk, dat de minister van Justitie en de procureur-generaal persoonlijk uitvoerden, leidde tot niets.

Zijn nauwe banden met Soeharto hebben de huidige president B.J. Habibie al eerder parten gespeeld. Dit vastgelopen onderzoek is wellicht de laatste druppel in de emmer waarin hij zal verdrinken.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.