Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
QuickAlert
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 

 


dinsdag
12 oktober 1999

 


[Prive Roddelbox]
[Nationaal Spaarfonds]
[Autosite]
[BOL, voor al uw boeken]

EU in verlegenheid
door dwarse Serviërs

Van onze correspondenten - LUXEMBURG/BOEDAPEST, dinsdag

Hoewel de belangrijkste Servische oppositieleiders de Europese Unie (EU) gisteren volledig in haar hemd zetten door een geplande ontmoeting te boycotten, hebben de 15 Europese lidstaten toch besloten deze winter brandstof te leveren aan twee Servische steden die in democratische handen zijn.

De voornaamste leiders van de Servische oppositie, voorman Zoran Djindjic van de Democratische Partij, zijn 'rivaal' Vuk Draskovic en burgemeester Mihajlovic van Belgrado, weigerden gisteren op het allerlaatste moment naar Luxemburg te reizen voor een ontmoeting met de Europese ministers van Buitenlandse Zaken.

Verklaring

Ze verzetten zich tegen een passage in een vooraf opgestelde verklaring van de 15 lidstaten, waarin de Unie van de oppositie de toezegging eist dat oorlogsmisdadigers zullen worden uitgeleverd aan het Tribunaal in Den Haag.

De oppositieleiders vrezen daardoor in eigen land in een lastig parket te raken. Bovendien zijn ze beledigd over het feit dat de verklaring reeds op vrijdag, zonder overleg, was opgesteld.

Volgens minister Van Aartsen (Buitenlandse Zaken) berust de zaak deels op een misverstand "door onbegrip over de gewoontes binnen de EU. Wij moeten ons eigen werk doen. Dit standpunt was al lang bekend." De bewindsman zei ook dat er vanuit het regime-Milosevic zware druk is uitgeoefend op de oppositie om thuis te blijven.

De westerse ministers hebben waarschijnlijk onderschat hoe moeilijk het voor de oppositie is te verklaren dat Milosevic naar Den Haag moet. De president is in alle opiniepeilingen nog steeds de populairste politicus. Daarnaast is het tribunaal in Den Haag uitermate omstreden onder de meeste Serviërs. Ze vinden het hof oneerlijk en menen dat 'Den Haag' het alleen heeft gemunt op Serviërs en andere oorlogsmisdadigers laat lopen.

Door te verklaren dat Milosevic uitgeleverd moet worden zou de oppositie de president een wapen in de hand geven. Nu al noemt de haatcampagne van de staatsmedia leiders als Zoran Djindjic en Vuk Draskovic 'collaborateurs'.

"We willen een humanitaire catastrofe in de winter vermijden. We willen samenwerken met het tribunaal, maar dat kan wachten", aldus Djindjic.

De ministers gaven eerder op de dag ondanks Amerikaanse bezwaren het groene licht voor een proefproject voor de operatie 'energie voor democratie'. Dat betekent dat de Servische steden Nis en Pirot deze winter brandstof krijgen om hen te steunen in hun verzet tegen Milosevic.

Het gaat om 25.000 ton stookolie en 1500 ton dieselolie. Dat is een druppel op een gloeiende plaat, maar volgens Van Aartsen is het wel "een belangrijk politiek signaal".

De verantwoordelijke Eurocommissaris Patten waarschuwde de ministers voor de risico's die aan deze operatie kleven. Het gevaar dreigt, dat de brandstof toch in handen komt van het regime van Milosevic. Dat is ook het bezwaar dat de Amerikanen tegen dit plan hebben geuit.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.