Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
QuickAlert
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 

 


dinsdag
12 oktober 1999

 


[Prive Roddelbox]
[BOL, voor al uw boeken]
[Nationaal Spaarfonds]
[Autosite]

Britse minister Mowlam is
post Noord-Ierland kwijt

Van onze correspondent - LONDEN, dinsdag

De Britse premier Tony Blair heeft gisteren zijn minister voor Noord-Ierland Mo Mowlam vervangen door zijn vertrouwensman Peter Mandelson, die vorig jaar december opstapte als minister zonder portefeuille vanwege een leningschandaal. Mowlam krijgt nu een onduidelijke functie als 'minister van het kabinet', een soort beleidscoördinator.

Peter Mandelson (l.) maakt zijn come-back als opvolger van Mo Mowlam (r.)

FOTO: REUTERS

De herverdeling van het kabinet was hoe dan ook nodig omdat de minister van Volksgezondheid Frank Dobson zich zondagavond kandidaat stelde in de race om het burgemeesterschap van Londen. Hij wordt vervangen door Alan Milburn van Financiën. Bovendien moet er een nieuwe minister voor Defensie komen omdat George Robertson secretaris-generaal voor de NAVO wordt. Hij wordt vervangen door Geoff Hoon, de huidige staatssecretaris voor Europese Zaken.

Mandelsons benoeming komt op het moment dat het vredesproces in Noord-Ierland volkomen vast zit. De unionisten (protestanten) hebben premier Blair ettelijke malen laten weten niet meer met Mo Mowlam te kunnen samenwerken omdat ze te veel sympathie voor de republikeinen (de katholieken) zou hebben. Zij verwelkomden de benoeming van de 45-jarige Mandelson gisteren dan ook warm.

Mandelson nam vorig jaar ontslag nadat was gebleken dat hij in het geheim een miljoen gulden had geleend van een collega, de steenrijke minister Geoffrey Robinson, om een huis te kunnen kopen. Hij had de lening niet bij het parlement opgegeven. Ook Robinson nam vanwege de affaire ontslag.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.