Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
QuickAlert
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 

 


dinsdag
12 oktober 1999

 


[Nationaal Spaarfonds]
[Prive Roddelbox]
[Autosite]
[BOL, voor al uw boeken]

Colt's stopt met
handvuurwapens
voor burgers

Van onze correspondent - NEW YORK, dinsdag

De Amerikaanse wapenproducent Colt's Manufacturing stopt met de verkoop van handvuurwapens aan particulieren. De uitvinder van de revolver heeft dit besloten onder druk van een vloedgolf aan rechtszaken waarin stadsbesturen de wapenindustrie verantwoordelijk stellen voor economische schade van vuurwapengeweld.

Colt's schrapt zeven productielijnen en ontslaat 300 werknemers. Het bedrijf wordt geconfronteerd met 28 rechtszaken en ondervindt als gevolg daarvan grote problemen bij het financieren van de productie. Volgens een woordvoerder hebben banken de geldkraan dichtgedraaid vanwege de torenhoge schadevergoedingen die Colt's mogelijk boven het hoofd hangen. Het bedrijf gaat zich nu concentreren op de productie van wapens voor opsporingsdiensten, het leger en verzamelaars.

Niet alleen stadsbesturen trekken ten strijde tegen de wapenindustrie. De ouders van een van de slachtoffers bij het bloedbad op de high school in Littleton dienden gisteren een miljoenenclaim in tegen de fabrikant van het door de daders gebruikte automatische wapen TEC-DC9. Dezelfde producent wordt aansprakelijk gesteld voor een schietpartij waarbij in 1993 acht doden vielen.

Colt's werd eerder dit jaar tezamen met acht andere fabrikanten door een civiele jury in New York verantwoordelijk gehouden voor drie schietpartijen waarbij illegaal verkregen vuurwapens waren gebruikt.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.