Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
QuickAlert
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 

 


dinsdag
12 oktober 1999

 


[Compu'Train]
[CMG]
[ABN AMRO]
[Demon]
[Brunel]
[Belastingdienst]
[BOL, voor al uw boeken]
[Netaspect]
[Primafoon]

Kok en Zalm onder vuur
om Mondriaan-brief

Van onze parlementaire redactie - DEN HAAG, dinsdag

CDA, D66 en GroenLinks eisen opnieuw opheldering van premier Kok en minister Zalm (Financiën) over de gang van zaken rond de aankoop in 1998 van het Mondriaan-schilderij Victory Boogie Woogie.

Aanleiding vormt een nu openbaar geworden briefwisseling tussen directeur Locher van het Haags Gemeentemuseum en de toenmalige eigenaar van het schilderij, de Amerikaan Newhouse.

Uit de brief zou onder meer blijken dat er ten tijde van de aankoop geen andere gegadigden voor het schilderij waren en dat over de aankooprijs van circa 80 miljoen gulden totaal niet is onderhandeld.

Premier Kok waarschuwde in de Tweede Kamer dat er haast geboden was met de aankoop om te voorkomen dat andere kapers op de kust een voorsprong zouden krijgen.

Ruim een jaar geleden ontstond in politiek Den Haag de nodige commotie over de aankoop van het peperdure schilderij uit de winstreserve van De Nederlandsche Bank. Een deel van de Kamer verweet Kok en Zalm dat zij de deal achter de schermen hadden geregeld en de Kamer en andere bewindslieden ten onrechte buitenspel hadden gezet.

Kok en Zalm ontkenden echter dat zij in strijd met de regels hadden gehandeld en stelden dat de aankoop vooral ook lang geheim moest blijven omdat andere geïnteresseerden de prijs zouden kunnen opdrijven. De Nederlandsche Bank was zelf op het idee van de aankoop gekomen om op die manier de omwisseling van de gulden naar de euro te gedenken.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.