Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
QuickAlert
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 

 


dinsdag
12 oktober 1999

 


[BOL, voor al uw boeken]
[CMG]
[Belastingdienst]
[Compu'Train]
[Brunel]
[Primafoon]
[Netaspect]
[Demon]
[ABN AMRO]

Steeds meer mensen
niet verzekerd
tegen ziektekosten

Van onze economische redactie - VOORBURG, dinsdag

Steeds meer Nederlanders zijn niet verzekerd tegen ziektekosten. Van de totale bevolking lopen maar liefst 182.000 mensen onverzekerd rond.

Vooral miljonairs sluiten steeds minder vaak een verzekering af. "Ik kan me voorstellen dat iemand die over grote contante bedragen beschikt zich niet verzekert", zegt C. Mosseveld van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Verder rekent het CBS vooral bejaarden en kleine zelfstandigen tot deze groep. Vooral de hoogte van de premie zou een obstakel vormen.

Mosseveld: "Verzekerd of niet, spoedeisende medische hulp wordt altijd verleend. Artsen zijn zelfs verplicht om de lijdende mens bij te staan. In dergelijke gevallen draait indirect de belastingbetaler voor deze kosten op."

Keiharde cijfers over de samenstelling van de categorie niet-verzekerden, hebben de statistici niet.

Vorig jaar was 1,1 procent van de Nederlandse bevolking niet verzekerd; dit zijn 182.000 landgenoten. Een jaar eerder waren dat er 173.000 en in 1996 144.000. Als aandeel van het totale aantal inwoners is het aantal onverzekerden de laatste jaren vrij stabiel gebleven, zo onderstreept projectleider J. Smit van het CBS gisteren.

"De aantallen lijken op een kleine stijging, maar van grote groepen mensen die in problemen verkeren is geen sprake." Vanaf begin volgend jaar kunnen de kleine zelfstandigen bovendien bij de ziekenfondsen terecht.

Vorig jaar was ruim 63 procent van de Nederlanders verzekerd via ziekenfondsen. Dat komt neer op meer dan 9,9 miljoen inwoners. Particuliere verzekeraars hadden meer dan 30 procent, ruim 4,7 miljoen Nederlanders, onder hun hoede, terwijl nog eens 5 procent publiekrechtelijk een verzekering had. In deze laatste categorie vallen onder meer werknemers van lagere overheden.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.