Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
QuickAlert
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 

 


dinsdag
12 oktober 1999

 


[BOL, voor al uw boeken]
[ABN AMRO]
[Primafoon]
[Belastingdienst]
[Demon]
[Brunel]
[Netaspect]
[CMG]
[Compu'Train]

Actuele file- en weersinformatie
ANWB komt met
eigen tv-zender

door Dominique Weesie - DEN HAAG, dinsdag

De ANWB start met een eigen televisiezender. Via dit kanaal zullen weggebruikers straks 24 uur per dag, zeven dagen per week, worden geïnformeerd over files en vertragingen. Ook krijgen automobilisten informatie over de te verwachten weersomstandigheden onderweg.

Wanneer alles volgens plan verloopt zal het 'filekanaal' nog dit jaar gaan uitzenden. Zo heeft de ANWB gisteren desgevraagd bevestigd. De televisiezender, die het ANWB Weer & Verkeer-kanaal gaat heten, zal de kijker naast het weer om de drie minuten gaan voorzien van de meest actuele informatie op het Nederlandse wegennet.

Met behulp van speciale wegenkaarten gaat de ANWB de rijsnelheid op de snelwegen weergeven. Op die manier kan de weggebruiker precies zien hoe en waar de files staan. In eerste instantie zullen alleen de filekaartjes van Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag worden getoond. Met Rijkswaterstaat wordt op dit moment nog onderhandeld om ook de rest van Nederland op de kaart te zetten.

Het idee van het 'filekanaal' komt voort uit het overweldigende succes van de ANWB-pagina op internet. Ook hier worden weggebruikers met behulp van grafische kaartjes op de hoogte gehouden van de laatste stand van zaken op het vaderlandse wegennet. De pagina wordt inmiddels 600.000 keer per maand geraadpleegd.

Betrouwbaar

Uit een zojuist afgerond onderzoek van de ANWB blijkt dat 93 procent van de automobilisten deze vorm van verkeersinformatie als uiterst prettig ervaart. "De cijfers tonen aan hoe belangrijk betrouwbare en actuele verkeersinformatie is voor de automobilist", stelt de nieuwe ANWB-directeur G. van Woerkom. "Met behulp van goede voorlichting zijn de mensen wel degelijk bereid hun gedrag aan te passen.

Volgens Van Woerkom heeft de verkeersinformatie via de radio zijn langste tijd gehad. "File-informatie via de radio is vaak niet actueel, terwijl het een half uur kan duren voordat de informatie de ether wordt ingeslingerd.

De nieuwe televisiezender is een samenwerkingsverband tussen de ANWB en het Amerikaanse New Horizons Telecasting Inc, een bedrijf dat in de Verenigde Staten zijn sporen inmiddels heeft verdiend met diverse weerkanalen.

De nieuwe, digitale zender zal overigens achter de decoder worden geplaatst. Maar volgens de ANWB zullen met ingang van volgend jaar de meeste televisiekanalen alleen nog maar met behulp van een speciaal kastje zijn te ontvangen. Waarschijnlijk krijgen de kijkers in Noord-Holland de primeur, maar in de loop van volgend jaar moet het ANWB Weer & Verkeer-kanaal in bijna heel Nederland zijn te ontvangen.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.