Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
QuickAlert
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 

 


dinsdag
12 oktober 1999

 


[Compu'Train]
[Primafoon]
[BOL, voor al uw boeken]
[Demon]
[CMG]
[ABN AMRO]
[Brunel]
[Belastingdienst]
[Netaspect]

OM onderzoekt
discriminatie
asielzoekers

door Eric van Staten - LEEUWARDEN, dinsdag

Justitie is een onderzoek gestart naar de discriminerende uitlatingen over asielzoekers die voorafgaande en tijdens een uit de hand gelopen gemeentelijke informatiebijeenkomst over het asielzoekerscentrum De Poelpleats zouden zijn gedaan. Ook de uitingen in een lezersrubriek in het Nieuwsblad van Noordoost-Friesland worden in het onderzoek opgenomen.

Aanleiding vormt de aangifte van het oud-Statenlid H.J. Buitenhuis uit Damwoude die na een brief van een plaatsgenoot in het nieuwsblad om een justitieel onderzoek heeft verzocht. "Het wordt de hoogste tijd voor publieke gerechtigdheid", aldus de oud-politiecommandant, die met zijn aangifte een daad wil stellen omdat hij van mening is dat de gebeurtenissen van vorige week vooral toe te schrijven zijn aan stemmingmakerij.

De extreemrechtse Nieuwe Nationale Partij (NNP) heeft de protestmars, die vorige week donderdag was georganiseerd door het actiecomité 'AZC Nee', mede gefinancierd. Dat heeft een woordvoerder uit de CP'86- afsplitsing Volksnationalisten Nederland gisteren bevestigd.

Justitie heeft Omrop Frysland verzocht om beelden van de demonstratie op het Maartensplein en de bijeenkomst die daarop volgde af te staan. De regionale omroep heeft geweigerd. Tijdens de protestmars op het Maartensplein liet de voorzitter van het actiecomité 'AZC Nee', mevrouw Veenstra zich uitermate generaliserend uit over de asielzoekers, daarbij voortdurend inspelend op de nog voortvluchtige vluchteling die verdacht wordt van de moord op Marianne Vaatstra op 1 mei van dit jaar.

Volgens woordvoerder Sybrandy van de NNP zal zijn extreemrechtse partij zich openlijker aan de kant van de tegenstanders van het asielzoekerscentrum scharen. Op wat voor manier, wilde hij gisteren niet zeggen. Geruchten gaan dat gewelddadige, tegen asielzoekers gerichte, acties in voorbereiding zijn.

Aansluitend op de NNP heeft de Partij voor een Veilige en Zorgzame Samenleving in een brief aan burgemeester Visser laten weten voorstanders te zijn van een strikt en streng immigratiebeleid en noemt als voorbeeld de behandeling door Canada van economische immigranten.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.