Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
QuickAlert
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 

 


dinsdag
12 oktober 1999

 


[Primafoon]
[Brunel]
[ABN AMRO]
[BOL, voor al uw boeken]
[Demon]
[Netaspect]
[Compu'Train]
[CMG]
[Belastingdienst]

Koopwoning gemiddeld
17,4 pct. duurder

Van onze economische redactie - AMSTERDAM, dinsdag

De explosieve prijsstijging van huizen gaat zo hard dat een koopwoning voor de gemiddelde Nederlander niet meer te betalen is.

Alleen in de duurste gebieden van het land zoals Haarlem, Wassenaar en Maastricht lijken de prijzen minder snel omhoog te schieten. "In deze gebieden lijkt de rek eruit", aldus de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM).

In Amsterdam en Utrecht zet de prijsexplosie echter onverminderd voort. Daarnaast worden vooral de woningen in het noorden en zuiden van het land steeds duurder. Daar zit volgens de NVM nog enige elasticiteit. De prijzen gaan hier in de richting van het koplopersniveau.

In het derde kwartaal zijn de huizenprijzen gemiddeld met maar liefst 17,4 procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dit betekent dat voor een gemiddeld huis nu 352.000 gulden betaald moet worden. Een jaar eerder kostte een zelfde woning nog 298.000 gulden.

Dit blijkt uit de kwartaalcijfers die vandaag bekend worden gemaakt door de NVM.

Schaars

De enorme prijsverhoging van het derde kwartaal komt voornamelijk door de almaar verder toenemende vraag naar koophuizen. Met name in de grote steden zijn deze echter schaars. "En juist daar willen de Nederlanders steeds liever wonen. Ze zijn de files zat", zegt Hans Broeren, NVM-makelaar.

Volgens hem staan mensen bovendien niet te wachten op al die Vinex-locaties. "Men betaalt graag iets meer voor een bestaand huis in de binnenstad. De stad lijkt de laatste tijd echt weer ontdekt te zijn."

Broeren geeft toe dat starten op de woningmarkt met de huidige prijsontwikkeling en de stijgende hypotheekrente nauwelijks nog te doen is. "In de duurdere gebieden zoals hartje Amsterdam of het centrum van Utrecht kan iemand met een modaal inkomen het echt wel vergeten. In de buitenwijken van deze steden zijn echter nog wel aardige betaalbare huizen te koop", meent de NVM-makelaar.

Uitzonderlijk hoog

Uit een vergelijking met eerdere cijfers van de NVM blijkt dat de prijsstijging in het derde kwartaal van dit jaar wel uitzonderlijk hoog is. In december 1998 bleek dat koopwoningen vorig jaar 8 procent duurder zijn geworden. Als de prijsontwikkeling echter op het huidige niveau doorgaat, zijn de huizen aan het eind van dit jaar maar liefst 18,5 procent duurder geworden.

Volgens de NVM-makelaar werd dit hoog tijd. "Eindelijk doen we internationaal een beetje mee met de onroerendgoedprijzen", zegt Broeren die verwacht dat het einde van deze ontwikkeling nog lang niet in zicht is.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.