Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
QuickAlert
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 

 


dinsdag
12 oktober 1999

 


[BOL, voor al uw boeken]
[Brunel]
[ABN AMRO]
[Netaspect]
[Demon]
[CMG]
[Primafoon]
[Belastingdienst]
[Compu'Train]

Alarm over
drugsgebruik
in Volendam

Van onze correspondent - VOLENDAM, dinsdag

De Anonieme Zelfhulpgroep voor drugsgebruikers in Volendam slaat alarm in verband met torenhoge xtc- en cocaïnegebruik onder de plaatselijke jeugd.

De hulpgroep, die een aantal jaren geleden door plaatselijke ex-verslaafden werd opgericht, schat aan de hand van gesprekken met Volendamse jongeren dat zestig procent van de jongens en dertig procent van de meiden nauwelijks meer van de harddrugs af kan blijven.

"Verslaafden is misschien een groot woord, maar 'vaste gebruikers in de weekeinden' zijn ze zeker. Het gaat om kinderen die harddrugs nemen, omdat ze zonder drugs geen plezier meer hebben in uitgaan. Ze zijn niet direct lichamelijk afhankelijk, maar wel geestelijk. Het merendeel heeft dat overigens totaal niet in de gaten. Dat ontdekken ze pas als ze willen stoppen. Dan opeens blijkt dat ze bijna niet meer zonder pillen en coke kunnen leven", vertelt woordvoerder Johan van de zelfhulpgroep.

De volledig onafhankelijke club van ex-verslaafden helpt de ontspoorde Volendamse jongeren te breken met hun drugsgebruik tijdens wekelijkse anonieme bijeenkomsten. Daarbij blijft het echter niet. Vanavond wordt in het buurthuis Pius X een speciale voorlichtingsavond gehouden voor jongeren vanaf veertien jaar en hun ouders.

"Voorkomen is beter dan genezen en van een oud-verslaafde willen kinderen nog wel wat aannemen. Ook hun ouders hopen we te bereiken, want zij kunnen veel problemen voorkomen als ze tijdig signaleren wat er gaande is", aldus Johan. Volgens hem zijn in Volendam alle mogelijke drugs zonder problemen te koop.

Het onderwerp houdt ook de politiek in de gemeente Edam/Volendam bezig. Woordvoerder Cor Kwakman van de gemeente: "Er wordt in de commissie Algemene Zaken regelmatig over gesproken. Ook is er overleg gaande met de politie en de officier van justitie om zo een vuist te kunnen maken tegen de handel. We kunnen de alarmerende cijfers van de zelfhulpgroep over drugsgebruik onder de jongeren op zich niet bevestigen, omdat het al weer enkele jaren geleden is dat daar officieel onderzoek naar werd gedaan, maar ook wij horen de laatste tijd zeer verontrustende geluiden uit de burgerij."

Het college buigt zich daarom vanavond opnieuw over de problematiek. Kwakman sluit niet uit dat er binnenkort een nieuw onderzoek wordt gedaan naar de drugsverslaving in de gemeente. Bovendien ligt een nieuwe voorlichtingscampagne van de gemeente in de richting van de ouders van tieners in de rede.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.