Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
QuickAlert
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 

 


dinsdag
12 oktober 1999

 


[Compu'Train]
[BOL, voor al uw boeken]
[Primafoon]
[Belastingdienst]
[Netaspect]
[CMG]
[ABN AMRO]
[Brunel]
[Demon]

Kroonprins pleit voor
strakker waterbeheer

door Jan-Kees Emmer - ZAANDAM, dinsdag

Kroonprins Willem-Alexander waarschuwt voor het te enthousiast bebouwen van uiterwaarden langs de grote rivieren.

De prins meent dat al voorgenomen bouwlocaties alsnog door waterbeheerders onder de loep moeten worden genomen. Hiermee kan volgens de kroonprins worden voorkomen dat latere generaties negatieve effecten ondervinden van onze expansiedrang.

Water moet volgens de prins meer dan nu een bepalende factor worden bij de ruimtelijke inrichting van ons land. "Op dit moment lijkt het tegendeel het geval: "Er lijkt onbalans te zijn tussen natuurlijke processen en menselijk ingrijpen.

Willem-Alexander sprak gisteren tijdens de jaarvergadering van de Unie van Waterschappen in Zaandam.

Volgens de prins is het op lange termijn niet voldoende om met extra pompen, hogere dijken en extra zandzakken veranderende klimatologische omstandigheden te lijf te gaan.

"Ingrijpende maatregelen zullen nodig zijn," sprak de kroonprins. "Een voorbeeld daarvan is de aanpak van de grote rivieren. Daarbij wordt alsnog nagegaan hoe grote waterafvoeren kunnen worden opgevangen door dijken hier en daar te verleggen en door geplande bebouwing in de uiterwaarden niet uit te voeren en daarmee letterlijk meer ruimte aan het water te geven. Dit is bijvoorbeeld gedaan bij de Vinex-locatie Stadsblokken Meinerswijk in Arnhem en de locatie Waalfront West in Zaltbommel."

De prins kreeg gisteren onmiddellijk bijval van staatssecretaris De Vries van Verkeer en Waterstaat. "Het blijkt dat we de rivieren in het verleden te veel ruimte afgenomen hebben. Er is gebouwd op plaatsen waar dat niet had moeten gebeuren. De belangen van het waterbeheer waren te lang ondergeschikt, en dat wreekt zich nu bij toenemende hoogwater."

Ondanks alle maatregelen zal volgens de staatssecretaris altijd rekening moeten worden gehouden met de kans op overstromingen. Die zouden dan moeten plaatsvinden in zorgvuldig geselecteerde gebieden. "Op die manier kunnen we problemen voorkomen op plaatsen waar we ons geen overstromingen willen of kunnen veroorloven."






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.