Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
QuickAlert
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

maandag
11 oktober 1999
 

[CMG]
[Prive Roddelbox]

Pucinskaita op eenzame hoogte

door Ard Bierens - VERONA, maandag
foto: AP

Als ware meesteressen dicteerden de wielrensters van Litouwen zaterdag het wereldkampioenschap voor vrouwen. Met vier rijdsters waren ze buitengewoon sterk vertegenwoordigd in de kopgroep van vijftien. Het was daarom een koud kunstje om de sterke benen van Edita Pucinskaite (23) om te zetten in goud. De bij voorbaat al verzwakte Nederlandse afvaardiging wist het niveau van de tweede rang niet te ontstijgen. Op de zeventiende plaats was Chantal Beltman de beste Oranje-vrouw.

Toen de favorieten een uur voor de aankomst aan de boom schudden, lagen Ghita Beltman, Arenda Grimberg en de uitgebluste Mirjam Melchers al op achterstand. Bij de vijfde en op twee na laatste beklimming van de slopende Torricelle, de scherprechter van de ruim vijftien kilometer lange omloop, konden ook Elsbeth Vink en Chantal Beltman niet meer aanklampen. Het sprookje van bondscoach Jean-Paul van Poppel was daarmee vroegtijdig uit.

Met nog twee ronden voor de wielen ontstond de beslissende kopgroep. Door om beurten te demarreren vermorzelde het kwartet Litouwse vrouwen de concurrentie. Achter de demarrage van Pucinskaite zat het meeste venijn: met achttien seconden voorsprong eiste de Tour-winnares van 1998 de wereldtitel op. In de sprint om het overig eremetaal trok Wereldbeker-winnares Anna Wilson aan het langste eind door titelverdedigster Diana Ziliute tegen wie een onderzoek loopt omdat er een te hoog cafeïnegehalte in haar urine is aangetroffen naar het brons te verwijzen.

De pupillen van Jean-Paul van Poppel berustten in hun nederlaag. "Leuk voor hen", reageerde Mirjam Melchers kortaf op de overmacht van de Litouwers. "De klim was voor mij vijfhonderd meter te lang", jammerde Vink. Maar Chantal Beltman zag ook nog een lichtpuntje: "Ik ben al een stuk verder dan vorig jaar in Valkenburg. Vandaag kon ik vrij lang volgen, terwijl ik vorig jaar al blij was dat ik er in het begin nog bijzat."

In Italië werd afgelopen week duidelijk dat de nieuwe generatie Nederlandse rensters niet de klasse en persoonlijkheid herbergt van een ware campionissima à la Leontien van Moorsel. Of, sinds zaterdagmiddag, Edita Pucinskaite.

Vrouwen: 1. Pucinskaite (Lit) 113,75 km in 2.59.49 (37,955 km/u),2.Wilson (Aus) 0.18, 3. Ziliute (Lit), 4. Stiajkina (Oek), 5. Valeria Cappellotto (Ita), 17. Chantal Beltman 4.33, 21. Vink, 44. Melchers 6.46, 65. Grimberg 18.35, 82. Ghita Beltman 22.27.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.