Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
QuickAlert
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

maandag
11 oktober 1999
 

[CMG]
[Prive Roddelbox]

Dekker zet toekomst
Rabo-ploeg op het spel

door Bert Schaap - VERONA, maandag

De ploegarts, het teammanagement en Erik Dekker zullen zich zo snel mogelijk bij de top van de Rabobank moeten verantwoorden voor de te hoge hematocrietwaarde die afgelopen zaterdagochtend bij de profrenner werd aangetroffen. Controleurs van de UCI constateerden een waarde boven de vijftig en legden hem een startverbod van veertien dagen op. "Ik begrijp er niets van", verklaarde een zwaar aangeslagen Dekker in zijn hotelkamer. "Maar dat roept iedereen, dus daar schiet niemand iets mee op."

Naast de ploegleiders De Rooy en Van Houwelingen meldde ook manager Jan Raas zich zaterdagochtend in het Centro Turistico Gardesano. Hij werd vergezeld door advocaat Van Mierlo. Zonder commentaar te geven verlieten zij na een kort onderhoud het Nederlandse onderkomen met grote stappen. 's Middags schitterde Raas door afwezigheid op de persconferentie en mocht pr-man Van der Meijden de kolen uit het vuur halen. "In dit soort kwesties voert de Rabobank een heel hard beleid", verklaarde hij namens de hoofdsponsor. "Een renner die positief wordt bevonden, wordt onmiddellijk ontslagen. In het geval van Dekker volgen wij de richtlijnen van de UCI, want er is hier sprake van een gezondheidscontrole. Dat mag nooit reden tot ontslag zijn. De Rabobank bemoeit zich niet met de medische begeleiding, maar als uit de rapportage blijkt dat er van doping sprake is, wordt het contract met Dekker ontbonden. Hetzelfde geldt voor de dokter of een ander personeelslid. Indien er sprake mocht zijn van een structureel dopingnetwerk binnen de ploeg dan stopt de bank onmiddellijk met sponsoring. De sponsor bemoeit zich niet met de medische begeleiding en wacht daarom op een verklaring. Jan Raas heeft aan Rabobank-topman Smits al verklaard dat hij geen indicatie had dat dit zou gebeuren."

Ook Geert Leinders, de ploegarts, was volgens Van der Meijden verbaasd over de te hoge hematocrietwaarde van Dekker, die kan duiden op het gebruik van EPO. "Dekker heeft van nature een hoge waarde, maar dat was geen aanleiding om voor hem een soort vrijbrief aan te vragen. Hij is vrijdag nog door Leinders gecontroleerd en toen zat hij onder de vijftig."

Een etmaal later viel Dekker door de mand. Hij was de enige van de zes gecontroleerde Nederlandse renners die een startverbod kreeg. "Een enorme aderlating voor de ploeg", constateerde bondscoach Knetemann, die geen vervanger mocht aanwijzen. De reglementen van de UCI staan dat niet toe.

Waarmee het eerste deel van 'de zaak Dekker' werd afgesloten. De komende weken worden van cruciaal belang voor de Nederlandse wielersport. Is de te hoge hematocrietwaarde van de Drent een geval op zich? Wie heeft hem 'behandeld' en waarmee? Was Raas wel of niet op de hoogte? En tenslotte: welke sancties treft de Rabobank?

Voor de UCI is de zaak inmiddels afgedaan. Lon Schattenberg van de medische commissie: "Wij hebben dit seizoen 2200 bloedcontroles uitgevoerd en Dekker is de zestiende renner die een startverbod krijgt. Hij is de eerste Nederlander, maar rijdt niet met een medisch attest van uitzondering. Daarom moet hij nu twee weken rust houden."






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.