Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
QuickAlert
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 

 


maandag
11 oktober 1999

 


[CMG]
[Eurocard Mastercard]
[Brunel]
[Netaspect]
[Demon]
[Primafoon]
[BOL, voor al uw boeken]
[Compu'Train]
[ABN AMRO]

Overvallers schieten eigenaar
shoarmazaak in koele bloede dood

door Hens Schonewille - BADHOEVEDORP, maandag

Bij een gewapende overval op het shoarmarestaurant Amon aan de Burg. Amersfoordtlaan in Badhoevedorp is dit weekeinde een dode gevallen. De 38-jarige eigenaar Maher K. werd zonder pardon neergeschoten.

De in Amsterdam woonachtige Egyptenaar, vader van twee kleine kinderen, overleed enkele uren later aan zijn verwondingen in het VU-ziekenhuis.

De jonge daders van de verprutste overval wisten te ontkomen. Ze veroorzaakten daarbij nog bijna een frontale aanrijding met een andere weggebruiker.

Volgens Ivonne van Dijk, eigenaresse van het naast Amon gelegen café 't Hoekje, was haar Egyptische collega een man met een hart van goud. "Ik ben er volkomen kapot van. Mijn buurman werkte keihard om het hoofd boven water te houden. Hij had een zoontje van twee en een dochtertje van een paar weken oud. We hoorden meerdere schoten en daarna gilde zijn vrouw van wanhoop. Ik zag de daders vluchten. Het waren twee blanke jongens", vertelt ze.

In de buurt kan niemand begrijpen wat de overvallers heeft bezield. Verdriet en woede vechten om voorrang. Mevrouw Van Dijk zegt daarover: "In zo'n restaurantje valt toch nauwelijks iets te halen. Als de overval wel was geslaagd dan hadden ze op zijn best een paar duizend gulden buitgemaakt. En voor zo'n paar rotcenten hebben ze nu iemand doodgeschoten. Het is afgrijselijk."

De overval op Amon vond vrijdagavond rond halftwaalf plaats. Op dat moment waren er nog tien klanten en vier personeelsleden in de zaak. De gemaskerde daders, van wie zeker één een vuurwapen droeg, eisten het geld uit de kassa en de portemonnees van de gasten. Maher wenste echter niet mee te werken.

Een medewerker van Amon, bromfietskoerier Mitchel Nan, vertelt dat de Egyptenaar altijd al had gezegd dat hij bij een overval zijn kas nooit vrijwillig zou overhandigen: "Dan moeten ze eerst langs mij, zei hij dan."

Volgens Mitchel hebben de overvallers eerst nog het vuurwapen tegen het hoofd van zijn werkgever gezet en toen hij ook daarvoor niet wilde wijken werd de trekker overgehaald. De politie stelt dat Maher de overvallers tegemoet trad en dat daarop werd geschoten.

Buurman Pieter Fiege: "De eigenaar van Amon was er altijd als eerste bij als er ergens een conflict dreigde. Het was zijn aard om ertussen te springen en de gemoederen tot bedaren te brengen, want hij wilde voor alles de vrede bewaren."

De recherche is nog op zoek naar twee automobilisten die de vluchtauto ook hebben gezien. Toen de daders er vandoor gingen in de richting van Sloten kwamen ze bij de verkeersheuvel bij de brug over de Ringvaart in problemen. Een auto die rechts langs het obstakel reed gingen ze voorbij door links langs de verkeersheuvel heen te sturen. Daarbij knalden ze bijna tegen een tegenligger op. De betrokken automobilisten zijn voor onderzoek belangrijke getuigen.

Het onderzoek richt zich tevens op twee soortgelijke overvallen op een shoarmazaak en een supermarkt die recent in het nabij gelegen Zwanenburg werden gepleegd.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.