Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
QuickAlert
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 

 


maandag
11 oktober 1999

 


[Primafoon]
[CMG]
[Eurocard Mastercard]
[ABN AMRO]
[Compu'Train]
[BOL, voor al uw boeken]
[Demon]
[Netaspect]
[Brunel]

Consultatiebureaus voor 75-plussers

Van onze parlementaire redactie - DEN HAAG, maandag

De PvdA vindt dat er in heel Nederland met spoed consultatiebureaus speciaal voor ouderen moeten worden opgericht. Landgenoten boven de 75 jaar kunnen zich daar jaarlijks op vrijwillige basis laten onderzoeken op eventuele ziektes.

"In een vroeg stadium kan dan al met de behandeling worden gestart, wanneer er iets wordt ontdekt. Ziektes kunnen dan beter beheersbaar worden gemaakt", aldus PvdA-Kamerlid Oudkerk.

De socialist zal zijn voorstel binnenkort aan minister Borst (Volksgezondheid) voorleggen tijdens de begrotingsbehandeling van haar ministerie in de Tweede Kamer.

Volgens Oudkerk kan door de oprichting van de consultatiebureaus voor ouderen uiteindelijk miljarden worden bespaard op de uitgaven in de gezondheidszorg. "We kunnen dan ziektes uitstellen of in sommige gevallen voorkomen. Dat bespaart een enorme hoeveelheid ziekenhuisopnames, operaties en verpleegkosten", aldus de socialist.

Oudkerk wijst erop dat de groep Nederlanders boven de 75 jaar verantwoordelijk is voor liefst 80 procent van de totale ziektekosten. Veel voorkomende kwalen bij ouderen zijn onder meer hart- en vaatziektes, dementie, gewrichts-, oog- en oorziektes.

Briljant
Het PvdA-Kamerlid heeft het idee voor de oprichting van consultatiebureaus voor ouderen van de Amsterdamse geriater G. Ligthart. Het is volgens beiden zeer merkwaardig dat er wel gezondheidsbureaus voor kleine kinderen en de jongeren zijn, maar niet voor de ouderen.

"Nederland vergrijst in rap tempo en de nadruk moet dus veel meer op de zorg voor ouderen moet komen te liggen", stelt Oudkerk. "Op dit moment is 12 procent van de Nederlanders ouder dan 75 jaar. Maar over dertig jaar is dit gegroeid naar 25 procent. Daar moeten we echt aandacht aan besteden."

Oudkerk is het met Ligthart eens dat de Nederlandse politiek te weinig gericht is op de ouderenzorg in de verre toekomst. "Dit kabinet kijkt te veel naar één regeerperiode, maar we zouden met zijn alleen ook naar de periode daarna moeten kijken", zo gaf Oudkerk toe.

Het oprichten van de consultatiebureaus voor ouderen is volgens Ligthart geen moeilijke opgave. "In Nederland gaan soms consultatiebureaus dicht omdat er niet genoeg zuigelingen zijn. Er is dus ruimte om een dergelijke voorziening voor ouderen op te richten", aldus Ligthart.

Volgens Oudkerk kunnen de nieuwe consultatiebureaus ook heel goed in een gezondheidscentrum worden gevestigd of in een wijkcentrum. "Het hoeft geen dure infrastructuur te zijn. Mij gaat het erom dat die bureaus worden opgericht. Dit is een heel briljant en eenvoudig idee", aldus het PvdA-Kamerlid.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.