Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
QuickAlert
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 

 


dinsdag
5 oktober 1999

 


[V & L informatica]
[Tele2]
[Postbank WinstVastKoopsom]
[Oce]
[BOL, voor al uw boeken]

Beleggingen in schepen
en films belastingvrij

door Rob Sebes - DEN HAAG, dinsdag

Beleggingen in de Nederlandse scheepvaart- en filmindustrie worden in het nieuwe fiscale stelsel tot een nog nader te bepalen maximumbedrag vrijgesteld van belasting. De forfaitaire vermogensrendementsheffing van effectief 1,2% gaat niet voor dergelijke beleggingen gelden, aldus staatssecretaris Willem Vermeend (Financiën).

"Er komt een speciaal regime van beleggingen die vanaf 2001 buiten de vermogensrendementsheffing vallen", licht Vermeend toe. "Het gaat daarbij om beleggingen in de scheepvaartindustrie, in cultuur waaronder de nationale filmindustrie, in de 'groene' sector en voor bepaalde vormen van 'venture capital' dat op innovatie is gericht."

Met zijn bericht maakt Vermeend een einde aan de grote onzekerheid die er de afgelopen weken in de scheepvaartindustrie en in de filmwereld is gegroeid. Tot voor kort werd in beide sectoren grif gebruik gemaakt van de fiscaalvriendelijke mogelijkheid om te beleggen via commanditaire vennootschappen (cv's).

De cv bleek de afgelopen jaren een zeer geschikt vehikel om belastingvriendelijk te beleggen. De beleggers werden door hun investering in een cv 'commanditaire vennoot', waardoor zij konden profiteren van een aantal aftrekposten voor zelfstandige ondernemers, zoals de investeringsaftrek, de 'willekeurige afschrijving' en stakingsfaciliteiten. Bovendien genoten zij een vrijstelling voor de vermogensbelasting. Daardoor kon de belastingaftrek, afhankelijk van de leeftijd van de belegger, oplopen tot vele tienduizenden guldens.

In het nieuwe belastingstelsel, dat 1 januari 2001 in gaat, wordt het 'ondernemersbegrip' aangescherpt. Dit betekent dat alleen degenen die voor eigen rekening en risico een bedrijf voeren, als ondernemer worden beschouwd en van de ondernemersaftrek kunnen profiteren. Degenen die alleen een vermogen in een onderneming storten, zoals in dit geval de commanditaire vennoten, worden voortaan als belegger beschouwd.

De waarde van hun beleggingen zou moeten worden afgerekend tegen de forfaitaire (vaste) vermogensrendementsheffing van 30% over een winst op de beleggingen van 4 procent. Effectief komt dit neer op een heffing van 1,2% op de waarde van het vermogen.

Door de nieuwe situatie, waarin de aftrekposten dus vervallen, is de cv geen aantrekkelijke optie meer om in de scheepvaart- en de filmindustrie te beleggen. Vermeend liet de afgelopen weken doorschemeren dat hij met een nieuwe variant zou komen om investeringen in deze twee sectoren aantrekkelijk te houden, maar de bewindsman gaf daarbij nog geen details.

De grote vraag was tot nog toe of beleggingen in de scheepvaart- en filmindustrie buiten de vermogensrendementsheffing zouden vallen. Vermeend heeft nu bepaald dat er één nieuwe, belastingvrije regeling komt voor beleggingen in 'goede doelen'.

"We zijn nog bezig met de uitwerking van de regels. Maar de kern is dat dergelijke beleggingen buiten de vermogensrendementsheffing vallen. Wel zal er een nog nader te bepalen limiet aan dergelijke beleggingen worden gesteld", aldus Vermeend. "Wellicht wordt aan deze beleggingen ook nog een investeringsaftrek gekoppeld."

Overigens werd de cv ook gebruikt door ouders om hun bedrijf fiscaalvriendelijk aan hun kinderen over te dragen. Dat is straks niet meer nodig, omdat in de wet voor 2001 een speciale regeling is opgenomen om bedrijfsopvolging "fiscaal geruisloos" te laten verlopen.

Verder schept Vermeend duidelijkheid over twee andere punten waar belastingbetalers zich druk over maken: het grijze kenteken en spaarverzekeringen die ouders op naam van hun kinderen hebben afgesloten.

De nieuwe bijtelling van 15, 20 of 25% van de cataloguswaarde voor leaseautorijders gaat vanaf 2001 ook gelden voor ondernemers met een auto met een grijs kenteken (kleine bestelwagens). Echter, particulieren die een wagen met een grijs kenteken hebben, bijvoorbeeld om hun gehandicapte partner of kind te vervoeren, vallen buiten deze bijtelling, aldus Vermeend. "De nieuwe bijtelling geldt puur voor ondernemers die in de huidige situatie al belasting betalen over hun privé-kilometers."

Veel ouders hebben voor hun kinderen een spaarverzekering geopend voor latere studiekosten. De ouders betalen maandelijks of jaarlijks een premie, die zij niet van de belasting aftrekken. De uitkering na 15 of 20 jaar is dan onbelast. Vanaf 2001 komen dergelijke verzekeringen te vallen onder de vermogensrendementsheffing. Echter, Vermeend wijst er op dat er een overgangsregeling komt. Tot 2003 hebben ouders die dat willen, de tijd om in overleg met de verzekeringsmaatschappij deze spaarvorm om te bouwen. Pas vanaf 2003 vallen deze verzekeringen onder de vermogensrendementsheffing.

STAATSSECRETARIS VERMEEND
...wellicht blijft investeringsaftrek in stand...






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.