Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
QuickAlert
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 

 


maandag
4 oktober 1999

 


[Primafoon]
[BOL, voor al uw boeken]
[CMG]
[Oce]
[Brunel]
[Eurocard Mastercard]
[ABN AMRO]
[Compu'Train]

Wim Polak (75) overleden

Van een onzer verslaggevers - ILPENDAM, maandag

Oud-burgemeester Wim Polak van Amsterdam is op 75-jarige leeftijd in zijn woonplaats Ilpendam overleden. Hij was al enige tijd ernstig ziek.

Polak bestuurde de hoofdstad in een turbulente periode (1977-1983) die door krakersrellen werd gekenmerkt. Zijn bestuursstijl viel op omdat hij er alles aan deed confrontaties tussen krakers en politie te voorkomen. Hij ging zelf verschillende keren met vertegenwoordigers van de kraakbeweging praten om hen ertoe te bewegen hun acties te beëindigen. Als overtuigd sociaal-democraat toonde Polak ook begrip voor de motieven van de krakers.

Volgens het enig huidige gemeenteraadslid dat Polak als burgemeester meemaakte, Roel van Duijn (Amsterdam Anders/De Groenen), konden ook tegenstanders van de monarchie, die zich tegen de kroning van prinses Beatrix verzetten, bij Polak op begrip rekenen.

Van Duijn omschrijft de overleden oud-burgemeester vooral als een beminnelijk man met wie het vrijwel onmogelijk was ruzie te krijgen. "Ik had in die jaren aanvaringen met ongeveer alle wethouders in het college, maar nooit met de burgemeester", aldus de ex-provo.

Wim Polak begon zijn loopbaan in 1946 als journalist bij Het Vrije Volk en vervulde in de jaren vijftig verschillende functies in de PvdA. Voor die partij trad hij in 1962 in de Amsterdamse raad, werd wethouder en later staatssecretaris op Binnenlandse Zaken in het kabinet-Den Uyl. In 1977 werd hij burgemeester van Amsterdam, "de mooiste baan in Nederland".

Na zijn vertrek in 1983 was Polak in diverse organisaties als bestuurder actief. Ook was hij lid van de Raad van State.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.