Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsFocus
Reiswereld
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
QuickAlert
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 

 


zaterdag
2 oktober 1999

 


[Postbank WinstVastKoopsom]
[Oce]
[V & L informatica]
[BOL, voor al uw boeken]

Elmar Koch leeft er goed van. Verscholen in een riante villa geniet de Duitse vermogensbeheerder van de miljoenen guldens die hij zijn cliënten zou hebben afgetroggeld. Dikke auto's, grote huizen, dure kantoren en een kapitale kunstverzameling omringen de man die nu hoofdverdachte is in een van de grootste oplichtingszaken uit de Nederlandse geschiedenis. Echt genieten kan de 43-jarige Koch echter niet. Uit lijfsbehoud wordt de zwaarlijvige Duitser 24 uur per dag bewaakt door een compleet legertje lijfwachten. De bodyguards moeten hem behoeden voor herhaling van een eerdere mishandeling. Begin dit jaar kwam een aantal woedende gedupeerden verhaal halen op zijn privé-adres.

Hoofdverdachte Elmar Koch
na arrestatie al weer
op vrije voeten

door MAURICE VAN UDEN - HEERLEN, zaterdag

Afgelopen week kreeg het financiële imperium van Elmar Koch een flinke duw door een massale actie van justitie in samenwerking met de Economische Controledienst (ECD). Meer dan tweehonderd rechercheurs deden invallen op 31 plaatsen, waarbij voor miljoenen guldens aan peperdure auto's en kunstwerken in beslag werd genomen. Ook werden tal van administraties en archiefkasten meegenomen. Koch verdween naar verluidt achter de tralies van een Duitse cel, maar zou inmiddels weer op vrije voeten zijn gesteld.

Wie was Elmar Koch, de man die schijnbaar moeiteloos mensen geld uit hun zakken klopte? Bekenden van de verdachte typeren hem als een op en top zakenman, die met mooie praatjes alle twijfels bij zijn cliënten wegnam. Koch opereerde bij voorkeur vanuit zijn luxueuze kantoorpand, gesitueerd aan de snelweg bij het Belgische Maasmechelen. Het glitterkantoor was vooral bedoeld om nieuwe relaties zoveel mogelijk vertrouwen in te boezemen.

Vanuit dit kantoor bracht hij zijn waardecertificaten aan de man. Dat waren spaarbrieven aan toonder met rendementen van meer dan 10 procent per kwartaal. Dat trok talloze cliënten aan die over veel zwart geld beschikten. Naar verluidt waren daar ook een paar vermogende criminelen bij, die hun met onder meer drugshandel verdiende geld wilden investeren. De hoge rentevergoedingen spraken tot de verbeelding van veel spaarders waardoor ze de gevaren uit het oog verloren en uiteindelijk over de streep konden worden getrokken.

Koch gebruikte voor zijn veronderstelde malversaties een waar web van vennootschappen, waarin bedrijven waren opgenomen als Koch & Partners, Zakenkantoor Koch, Kelstern Invest, Safe Car en Innodesign. Inmiddels zijn de meeste van deze bedrijven failliet verklaard of is faillissement aangevraagd. Met name Zakenkantoor Koch en Kelstern Invest staan al geruime tijd op de officiële waarschuwingenlijst van de Stichting Toezicht Effectenverkeer.

Privé kon de vermogensbeheerder geen genoeg krijgen van het etaleren van zijn rijkdom. Vanuit een meer dan riante villa in een lommerrijke buurt onder de rook van de Duitse industriestad Aken bestierde hij niet alleen zijn imperium, maar hield hij volgens ingewijden ook decadente feesten, waarbij de gasten niet zelden per helikopter werden ingevlogen. Zijn vrienden en zakenrelaties vonden dan na binnenkomst een peperdure diamant onder in het glas champagne dat als welkom werd uitgeschonken. Kosten noch moeite werden gespaard om het de gasten naar de zin te maken. Copieuze maaltijden en optredens van topartiesten omlijstten de feesten die vaak tot in het ochtendgloren voortduurden.

Koch vergat daarbij ook zijn eigen passie niet: lekker eten. De vermogensbeheerder houdt van grote eetpartijen, hetgeen hem aan te zien is. De man weegt naar schatting rond de 200 kilogram, zodat zelfs de peperdure Mercedes S in zijn garage flink in de veren zakt wanneer de eigenaar instapt.

Een andere peperdure hobby van Koch is zijn inmiddels in beslag genomen kapitale kunstverzameling. Daarin bevonden zich naar verluidt enkele oude meesters. Schattingen gaan uit van een totale waarde van zo'n 24 miljoen gulden.

Koch heeft volgens justitie een spoor van ellende achter zich gelaten. Bronnen rond het onderzoek van de ECD schatten dat er beleggers voor in totaal ƒ300 miljoen zijn benadeeld. Nu al zijn claims bekend tot een hoogte van ƒ180 miljoen, aldus de Heerlense advocaat mr. G. Spera die de belangen behartigt van meer dan 100 gedupeerden. In dat schadebedrag is echter een belangrijk deel van Koch's cliënten niet opgenomen. Dat zijn de mensen die hun zwarte geld hebben toevertrouwd aan de vermeende mega-fraudeur. Zij durven hun schade niet bekend te maken aan justitie uit angst voor de fiscale gevolgen die zo'n stap kan krijgen.

De lijfwachten die Koch inmiddels dagelijks beschermen, liet hij aantreden nadat hij in april van dit jaar door een aantal woedende schuldeisers ernstig werd mishandeld. Ook zijn vriendin moest het toen ontgelden. Volgens berichten in het Limburgs Dagblad drong een groep beleggers uit Eindhoven de woning van de vermogensbeheerder binnen, waarbij Koch tientallen kneuzingen opliep. Eerder was ook zijn hoogbejaarde moeder al het lijdend voorwerp van bedreiging geworden. Afgelopen zomer is de vermogensbeheerder nog gesignaleerd te midden van zijn bodyguards tijdens een vakantie op een Duits waddeneiland.

De certificatenhandel van Koch werd destijds zo'n succes dat het binnen de kortste keren storm liep in het glitterkantoor te Maasmechelen. Het aantal bezoekers liep zelfs zo uit de hand dat Koch zich genoodzaakt zag beperkte openingstijden voor zijn kantoor in het leven te roepen.

Om de werkdruk verder te reduceren ging Koch ook in zee met tussenpersonen. Onder meer via ABN Amro en Rabobank zou hij zijn waardeloze waardepapieren aan de man hebben gebracht. Maar ook tal van tussenpersonen uit de verzekeringsbranche zagen wel brood in de beloftes van Koch en stuurden hun klanten door naar het Belgische kantoor.

Het is de vraag of Koch op korte termijn kan worden berecht. Duitsland levert volgens raadsman Spera geen onderdanen uit, en de Nederlandse justitie zou er weinig voor voelen het onderzoeksdossier aan de Duitse autoriteiten over te dragen. "Daarentegen heeft de grootscheepse actie van afgelopen week juist veel goedwillende mensen in het verdachtenbankje geplaatst", aldus de advocaat.

Opvallend in deze zaak is verder de rol van de voormalige advocate van Koch, mr. Sandra Carli uit Roermond. Nadat zij eerder optrad namens Koch, behartigt zij nu juist de belangen van een groot aantal gedupeerden. Naar verluidt zou zij inmiddels voor meer dan 100 miljoen gulden aan claims binnen hebben.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.