Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsFocus
Reiswereld
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
QuickAlert
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 

 


zaterdag
2 oktober 1999

 


[Brunel]
[Primafoon]
[ABN AMRO]
[Oce]
[CMG]
[Primafoon]
[BOL, voor al uw boeken]
[Compu'Train]

Extra salaris voor
'gezonde' bouwvakker

door Marjan van Beuningen - AMSTERDAM, zaterdag

Bouwvakkers die een jaar lang niet ziek zijn, kunnen straks beloond worden met maar liefst vijf weken extra nettosalaris.

Dit kan oplopen tot een bedrag van zo'n 3750 gulden. Dit nieuwe beloningssysteem is een initiatief van het detacheringsbureau Bouwpartners. De bouwvakker kan er ook voor kiezen de bonus om te zetten in vakantiedagen.

"Door niet ziek zijn te belonen willen wij onnodig ziekteverzuim tegen gaan", aldus F. van Zwolle, directeur Bouwpartners. "Het is geen 'alles of niets regeling', ook als een bouwvakker bijvoorbeeld één week absent is geweest, krijgt hij nog vier weken bonus", legt Van zwolle uit. De regeling wordt op 1 januari 2000 van kracht.

Van Zwolle richtte Bouwpartners twee jaar geleden op. Inmiddels telt het bedrijf 300 werknemers. "En dat in een tijd van arbeidskrapte", aldus de oprichter. Het bonussysteem is een nieuw wapen in de strijd tegen personeelsproblemen in de bouw. De sector kampt met een schreeuwend tekort aan personeel en kent een relatief hoog ziekteverzuim.

Weinig binding

"In de bouw is er daarbij over het algemeen weinig binding tussen werkgever en werknemers", ziet Van Zwolle. Hij denkt dat wel te creëren door zijn werknemers een eigen pakket sociale zekerheden te bieden. "Beter dan de bouw-cao", belooft hij.

Volgens de oprichter van Bouwpartners zien zijn klanten in de facturering niets terug van de extra's. "Met de huidige ziekteverzuimcijfers baseert iedereen zijn tarief op gemiddeld 1600 werkuren per werknemer per jaar. Zonder de ingecalculeerde ziektedagen zou dat maximaal 1800 uur zijn. Een goed deel van wat bouwvakker dus meer werkt dan die 1600 uur, keren wij uit via de bonus", legt Van Zwolle uit.

Zowel de Bouw en Houtbond CNV als de Bouw en houtbond FNV noemen het bonussysteem "een slechte zaak". "Het gevaar bestaat dat het toch een 'opjaagpremie' wordt. Mensen zullen proberen zo lang mogelijk door te werken. Dat kan heel onverantwoordelijk worden", aldus FNV-bestuurder T. van Amersfoort.

Daarbij plaatsten de bonden hun vraagtekens bij het feit dat de organisatie de bouw-cao niet toepast. "Dat wekt toch de indruk dat Bouwpartners goedkoper uit denkt te zijn door niet bij te dragen aan het collectief." Volgens de FNV-bond kunnen de werknemers in problemen komen als ze overstappen naar een ander bedrijf.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.