Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsFocus
Reiswereld
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
QuickAlert
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 

 


zaterdag
2 oktober 1999

 


[BOL, voor al uw boeken]
[V & L informatica]
[Oce]
[Postbank WinstVastKoopsom]

Damrak in duikvlucht

AMSTERDAM, zaterdag

Boven het Damrak hingen gisteren wederom donkere wolken. De AEX belandde in een duikvlucht van ruim 11 punten naar beneden en moest op het eind van de dag 8,86 punten prijsgeven. Dit, nadat de dag aanvankelijk vriendelijk begon met een lichte stijging in navolging van de goede stemming op de Amerikaanse beurzen. Het Damrak sloot op 539,08.

Naast de gebruikelijke vrijdagblues speelde de waarschuwing van ECB-raadslid Otmar Issing een rol. Issing verklaarde gisteren dat met de aantrekkende groei in de Eurozone het inflatiegevaar is toegenomen. Dit zorgde met de licht aantrekkende rente opnieuw voor enige paniek onder beleggers. De dollar die verder onderuitging en zelfs even onder de ƒ2,05 belandde werkte ook tegen.

Sommige handelaren zien echter nog geen reden voor doem-scenario's. "Wij houden ons hoofd koel en zien geen enkele aanleiding om bang te zijn voor de oktobermaand. Sterker! Oktober is doorgaans een zeer goede beleggingsmaand, laten we de oktober-crashes achterwege dan is het per saldo een lucratieve maand. Fundamenteel lijkt de markt toe aan een herstel, daar waarschijnlijk zal plaatsvinden nadat de Fed zich op 5 oktober heeft uitgesproken over de Amerikaanse rente", meent Sem van Berkel Securities.

Sinds gisteren krijgen de Nederlandse aandelen met een koers onder de EUR50 voor het eerst een notering in eurocenten. Aandelen boven de EUR50 worden afgerond op eurostuivers. Enkele analisten, waaronder Stroeve, verwachten dat dit nadelig zal uitpakken voor de hoekmansbedrijven die actief zijn op de Nederlandse beurs. Daarnaast heeft de wijziging tot gevolg dat de index minder sterk zal fluctueren dan voorheen.

Onder de AEX-fondsen waren er slechts vijf stijgers. DSM surfde nog even voort op de positieve golf die teweeg werd gebracht door de aankondiging van een grootscheepse herstructurering. Gisteren was er een analistenbijeenkomst waarin alles nog eens exact uit de doeken werd gedaan. De werknemers en vakbonden waren niet blij maar beleggers beloonden het plan met een winst van EUR1,20 op EUR38,45. Branchegenoot Akzo deed het iets minder met een verlies van een eurostuiver op EUR39,75.

Hoewel Ceteco gisteren weinig goed nieuws te melden had, steeg het handelshuis Hagemeyer ondanks het slechte sentiment wonder boven wonder. Wellicht dat er nog mensen zijn die er vertrouwen in hebben dat er toch nog geld wordt uitgekeerd uit de boedel van Ceteco. Hagemeyer staat met een achtergestelde lening van ruim ƒ70 miljoen echter achteraan in de rij. Het handelshuis pakte desondanks een winstje van EUR0,74 waarmee de koers uitkwam op EUR23,29.

De drie Koninklijke fondsen, Koninklijke Olie, Koninklijke Hoogovens en Koninklijke Luchtvaartmaatschappij behoorden ook tot de winnaars. De stijgende olieprijs speelde Koninklijke Olie wederom in de kaart. De Olies sloten EUR0,19 hoger op EUR54,69. KLM voegde EUR0,25 toe op EUR24,70 terwijl Hoogovens EUR0,15 aandikte op EUR53,45.

Grootste daler onder de hoofdfondsen was Océ dat EUR0,85 moest prijsgeven op EUR16,45. Aanstaande donderdag komt Océ met de kwartaalcijfers. Het koersverloop van Océ sinds begin dit jaar is dramatisch. Begin januari noteerde het aandeel nog EUR35, gisteren was meer dan gehalveerd tot 16,45.

Ahold had te kampen met de algemeen negatieve stemming over de supermarktbranche nu grote Amerikaanse ketens tegenvallende cijfers rapporteren. Ahold moest EUR1,23 terug op EUR29,67.

Monique Harmsen






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.