Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsFocus
Reiswereld
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
QuickAlert
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 

 


zaterdag
2 oktober 1999

 


[Postbank WinstVastKoopsom]
[V & L informatica]
[Oce]
[BOL, voor al uw boeken]

Akzo Nobel sluit
verffabriek Sneek

SNEEK, zaterdag

Akzo Nobel sluit op termijn de verffabriek in Sneek. Het concern wil de productie overbrengen naar Groot-Ammers, zo heeft het gisteren bekendgemaakt. De locatie in Sneek, midden in de stad, biedt volgens Akzo te weinig mogelijkheden tot uitbreiding. Een nieuwe fabriek op dezelfde plek kan ook niet.

FNV Bondgenoten is tegen sluiting. Volgens de bond draait Sneek, met onder meer Flexaverf, als één van de beste in de divisie coatings. De bond zal alles in het werk stellen om het voornemen tegen te houden en om de werkgelegenheid van de 70 vaste en 20 tijdelijke werknemers te behouden. Van hen zouden er zeker 35 in Groot-Ammers terecht kunnen.

Akzo vindt het noodzakelijk fabrieken te concentreren om zo een "gezonde onderneming" te blijven. Groot-Ammers biedt volgens het concern de mogelijkheden om uit te breiden en te moderniseren die Sneek ontbeert. Het zal overigens nog zeker drie jaar duren voordat Sneek "leeg" zal zijn. Dat biedt volgens het concern ruim voldoende gelegenheid om met de betrokkenen oplossingen te zoeken "in de sfeer van overplaatsing of ander werk binnen of buiten" Akzo Nobel.

De vakbond is teleurgesteld in het bedrijfsbeleid. FNV-bestuurder B. Roodhuizen wijst erop dat topman C. van Lede in april vorig jaar nog stelde dat de aankoop van verffabriek Courtaulds nauwelijks tot consequenties voor de werkgelegenheid zou leiden in Nederland. "Inmiddels is het tegendeel waar. In Sassenheim, Bergen op Zoom, Rhoon en nu dus Sneek verdwijnen arbeidsplaatsen." Roodhuizen is des te meer verbaasd omdat alle bedrijfsonderdelen in de zwarte cijfers zitten. "In Sneek en Bergen op Zoom draait men beter dan ooit tevoren."

Het personeel heeft met verslagenheid gereageerd. "Het gaat hier om een fabriek met een lange historie, in 1904 is men hier al begonnen", zegt directeur H. Jonker.

De gemeente Sneek betreurt het toekomstige vertrek. Voorlichter H. van de Winde wijst op de afspraken om de economie in het noorden te bevorderen. "Met het vertrek van dit internationale bedrijf halen ze de economie en de werkgelegenheid in Friesland naar beneden."

Sneek wil met de provincie en de Noordelijke Ontwikkelings Maatschappij (NOM) een gesprek met Akzo Nobel. "Als gemeente zijn we tot het uiterste bereid om dit bedrijf in onze stad te houden."






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.