Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsFocus
Reiswereld
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
QuickAlert
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 

 


zaterdag
2 oktober 1999

 


[Oce]
[BOL, voor al uw boeken]
[Postbank WinstVastKoopsom]
[V & L informatica]

'Ceteco heeft afgeslankt
wel degelijk toekomst'

Van een onzer verslaggevers - AMSTERDAM, zaterdag

In afgeslankte vorm is er voor Ceteco zeker toekomst. Dat menen bewindvoerders W. Bekkers en G. Gispen. De schuldeisers van het noodlijdende concern kunnen volgens het duo rekenen op "een substantiële uitkering" uit de boedel van het bedrijf. Alleen de aandeelhouders kunnen naar hun geld fluiten. "Die zitten in het spreekwoordelijke laatste rijtuig, en dat laatste rijtuig staat op dood spoor", zo stelde Bekkers gisteren tijdens een bijeenkomst in Amsterdam.

De bewindvoerders van het sinds 6 juli van dit jaar in surseance zijnde Ceteco deponeerden gisteren hun eerste openbare verslag over de onderneming. Op dat verslag gaven ze een toelichting in Amsterdam, waarbij ook bestuursvoorzitter T. Houben en financieel directeur M. Niemandsverdriet van Ceteco zelf aanwezig waren. Die laatsten voorzagen de resultaten over de eerste zes maanden van dit jaar van commentaar.

"We zaten nog nooit eerder zó dicht bij elkaar", aldus bewindvoerder Bekkers daarover, om vervolgens de onafhankelijkheid van beide partijen te benadrukken. "De raad van bestuur vertegenwoordigt de debiteuren en de bewindvoerders de crediteuren. Wij hebben beiden een eigen rol en eigen verantwoordelijkheden. Laat daarover geen misverstanden bestaan."

Bekkers en Gispen hadden gisteren vooral "goed" nieuws. "Allereerst is sinds enkele weken sprake van constructief overleg tussen alle schuldeisers, en dat moet niet worden onderschat." Volgens de bewindvoerders is zo'n constructieve houding noodzakelijk voor wat zij "een ordelijk verloop van het uitwinningsproces" noemden. Zouden schuldeisers elkaar in de haren blíjven vliegen, dan zou niemand daar wijzer van worden.

Een tweede positief punt noemden Bekkers en Gispen dat een door de schuldeisers benoemde crediteuren-commissie unaniem besloten heeft om volgende week tijdens de vergadering van crediteuren het advies te geven om in te stemmen met een definitieve verlenging van de surseance. Als de rechter daarmee instemt, volgens Bekkers en Gispen mag daar als de crediteuren het advies van de commissie opvolgen vanuit worden gegaan, dan zou één jaar uitstel van betaling genoeg zijn om te komen tot een definitieve oplossing van alle problemen.

Die oplossing bestaat in de eerste plaats uit deconsolidering van de vestigingen in Venezuela, Ecuador en Peru, zo bleek in Amsterdam. Met de activiteiten in Argentinië gebeurde dat al eerder. Overige, tot niet-kernactiviteiten bestempelde onderdelen (in Suriname en op de Nederlandse Antillen) zullen worden gedesinvesteerd. Voor de activiteiten in het Carabisch gebied, Centraal Amerika en Mexico de core van het afgeslankte Ceteco blijft de onderneming op zoek naar strategische partners.

Bekkers en Gispen herhaalden gisteren dat er wel degelijk partijen geïnteresseerd zijn in een samenwerking met Ceteco. "Hoeveel en wie kan ik u niet zeggen", aldus Bekkers. In de tussentijd zou een drietal banken zich bereid hebben verklaard om Ceteco een krediet op de boedel te verstrekken van $15 miljoen. Het noodlijdende bedrijf is zo in staat om tijdens de belangrijke feestweken haar winkels toch open te houden.

Gispen ging gisteren ook alvast in op wat nu de oorzaken zijn geweest van de financiële moeilijkheden bij Ceteco, hoewel nog nader onderzocht gaat worden wie nu precies verantwoordelijk en aansprakelijk is. Volgens Gispen begon alle ellende met het strategische plan Turbo 1994-2001.

Dat plan moest van Ceteco de "leading retailer" in Latijns-Amerika maken, door overnames in Colombia, Mexico, Venezuela, Ecuador, Argentinië, Peru en de Nederlandse Antillen. Het aantal winkels nam in die periode toe van ongeveer 100 in 1992, tot bijna 380 in 1997. Het aantal personeelsleden steeg van nog geen 3000 tot bijna 9000 (in 1998) en de omzet van ruim $150 miljoen tot ongeveer $675 miljoen (in 1997).De nettowinst steeg van bijna $6 miljoen in 1992 tot bijna $20 miljoen (eveneens in 1997).

Gispen plaatste bij deze snelle groei duidelijke kanttekeningen. "Eigenlijk op alle niveaus verloor Ceteco de controle over de expansie, waardoor vooral in Argentinië en Venezuela enorme verliezen werden opgelopen. Omdat een ongeluk nooit alleen komt, zorgden de economische problemen in de regio er vervolgens voor dat Ceteco de financiële mokerslag niet meer te boven kwam."

Bestuursvoorzitter Houben wilde gisteren eigenlijk niet meer omkijken. "Wij hebben als management een ongelooflijke focus op de toekomst." Verantwoordelijk voor het falende beleid zei Houben zich niet te voelen. "Het Turbo-plan dateert van 1992 en toen was Frits Eigenfeld de verantwoordelijke man." Houben zelf is pas sinds 14 april van dit jaar eerstverantwoordelijke bij Ceteco.

Ceteco neemt last

AMSTERDAM, zaterdag

Ceteco heeft over de eerste zes maanden van 1999 een buitengewone last genomen van $104,9 miljoen. Daardoor werd netto een verlies geleden van $138 miljoen, waar een jaar eerder nog $294.000 werd verdiend.

De last houdt verband met reorganisaties. Voor herstructureringen in Argentinië zette Ceteco ongeveer $42 miljoen opzij. Van de restsom heeft een "aanzienlijk" deel betrekking op Venezuela, waar in het tweede halfjaar verlies zal worden geleden.

Ceteco zag de omzet de eerste zes maanden van 1999 dalen van $345,5 miljoen, naar $208,9 miljoen. De recessie in Zuid-Amerika, de verkoop van bedrijfsonderdelen en incidentele factoren als orkanen Mitch en George worden door Ceteco genoemd als oorzaak van de omzetdaling.

Ceteco gaat niet-renderende activiteiten afstoten, waardoor van bijna 7.000 arbeidsplaatsen ongeveer 2.200 verdwijnen. Van de 334 winkels van de verkoper van wit- en bruingoed blijven er 236 over.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.