Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsFocus
Reiswereld
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
QuickAlert
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 

 


zaterdag
2 oktober 1999

 


[Netaspect]
[BOL, voor al uw boeken]
[Autosite]
[Prive Roddelbox]

Kernramp in Japan
onder controle

van een medewerkster - TOKIO, zaterdag

Japan haalt opgelucht adem nu het ernstigste kernongeluk in 's lands geschiedenis, dat afgelopen donderdag plaatsvond, onder controle is. Ruim 300.000 omwonenden kunnen zonder stralingsgevaar weer de straat op, treinen rijden weer en wegversperringen zijn verdwenen. Het leger heeft zijn spullen gepakt en is naar de kazerne teruggekeerd.

De hernieuwde vrijheid is niet voor iedereen weggelegd. Zo'n 160 mensen die vlakbij de plek des onheils wonen, mogen nog niet naar huis. Het dorp Tokaimura, waar de kernramp zich voltrok, lag er gisteren verlaten bij. Alleen de politie liep er in witte veiligheidspakken.

De overheid wordt onder vuur genomen vanwege de trage informatievoorziening aan de bevolking. Premier Keizo Obuchi bood hiervoor zijn excuses aan, maar veel Japanners maken zich zorgen of de informatie wel volledig is.

Duister

De autoriteiten tasten nog in het duister waarom de drie werknemers van de opwerkingsfabriek de veiligheidsvoorschriften hebben overschreden waardoor de ramp kon plaatsvinden en radioactiviteit vrijkwam. Twee van de drie direct betrokken werknemers zijn er ernstig aan toe. Ruim 55 mensen worden behandeld voor stralingsverschijnselen.

Gistermorgen deden geruchten de ronde dat er een nucleaire wolk richting Tokio zou waaien, maar volgens deskundigen waren de radioactieve waarden sinds eergisteren in omliggende gebieden niet verhoogd.

Volgens de internationale schaal voor nucleaire rampen, die van 1 tot en met 7 loopt, was het kernongeluk in Tokaimura van niveau 4. Volgens het Internationale Atoomagentschap (IAEA) in Wenen, die als VN-organisatie kernrampen onderzoekt, was de ramp in Tsjernobyl van niveau 7.

In Japan hebben zich de afgelopen vier jaar zeven ongelukken in nucleaire faciliteiten voorgedaan. De discussie over de veiligheidsmaatregelen rond kernenergie is weer op gang gekomen.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.