Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsFocus
Reiswereld
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
QuickAlert
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 

 


zaterdag
2 oktober 1999

 


[Netaspect]
[Prive Roddelbox]
[BOL, voor al uw boeken]
[Autosite]

Machtsvertoon op
China's verjaardag

Van een medewerker - PEKING, zaterdag

Met groot machtsvertoon is gisteren in Peking het succes van een halve eeuw communisme in China gevierd. Kanonschoten klonken op het Plein van de Hemelse Vrede, dat in een zee van kleur was veranderd: tienduizenden kinderen hielden rode en gele waaiers vast en vormden diverse woorden zoals 'Nationale Feestdag'.

China's leiders zwaaien naar duizenden kinderen die ballonnen loslaten aan het einde van de indrukwekkende feestparade op het Plein van de Hemelse Vrede.

FOTO: EPA

In de grauwe lucht vlogen straalvliegtuigen in formatie over, terwijl tanks en raketten langs de poort van de Hemelse Vrede denderden, waar president Jiang Zemin en andere communistische leiders de parade gade sloegen.

Meer dan 500.000 genodigden, militairen en burgers, namen deel aan de parade die langs de Laan van de Eeuwige Vrede naar het Plein liep. Voorop marcheerden militairen in vol tenue en strak in het gelid.

Terwijl de nieuwste militaire uitrusting en de talloze soldaten het pronkstuk moesten vormen voor de groeiende militaire macht van China, stond het tweede gedeelte van de parade model voor de moderniseringen van de laatste 20 jaar.

Talloze praalwagens die allerlei facetten van het economisch bloeiende China uitbeeldden, waren omringd door burgers in kleurrijke kostuums die officieel goedgekeurde slagzinnen scandeerden.

Mao-kostuum

De praalwagens stonden sterk in contrast met de korte speech die president Jiang in grijs Mao-kostuum aan het begin van de parade hield. Hij verklaarde dat "Socialisme de enige manier is China te redden." Ook sprak de president over Taiwan, dat volgens hem vroeger of later weer onderdeel van China zal worden.

De leiders van de Communistische partij hopen met de viering, die nationalistische gevoelens bij de mensen moet aanwakkeren, goed bij het volk voor de dag te komen. Corruptie, klachten over werkloosheid en dalende inkomens hebben het imago van de partij aangetast. Het is nog maar de vraag of de festiviteiten dat hebben kunnen veranderen.

De tot in het kleinste detail geregisseerde viering symboliseert de strakke greep die de partij op de samenleving heeft. Koste wat het kost moest worden voorkomen dat het grootste nationalistische evenement van de afgelopen 50 jaar zou worden verstoord door terroristen, dissidenten en andere 'ongewenste elementen'. Niets werd aan het toeval overgelaten.

Bedelaars en migrantenarbeiders waren de stad uitgejaagd en langs de route vonden strenge veiligheidscontroles plaats. Bewoners van de hoofdstad Peking was aangeraden thuis te blijven en de viering op tv te volgen.

Peking heeft miljoenen guldens uitgegeven om grote bouwprojecten voor het feest af te krijgen, zoals het nieuwe vliegveld, een vierde achtbaans-ringweg om de stad en enkele nieuwe metrostations. Daarnaast is veel gedaan om de stad op te vrolijken. Miljoenen potten met bloemen en planten, rode en gele neon-slingers en talloze nationale vlaggen zijn overal in de stad te zien.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.