Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
QuickAlert
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 

 


woensdag
29 september 1999

 


[CMG]
[Tele2]
[Prive Roddelbox]
[Eurocard MasterCard]

Zelfs Blijlevens als knecht
naar WK-wielrennen

door Bert Schaap - SINT-MICHIELSGESTEL, woensdag

Op de golfbaan van Sint-Michielsgestel toverde Gerrie Knetemann een handicap van 194 uit zijn hoge hoed. De ludieke vergelijking met het aantal deelnemers aan het wereldkampioenschap op de weg, die volgende week zondag allemaal verslagen moeten worden, diende als opwarmer voor een meer reële vergelijking. Knetemann: "Met Michael Boogerd hebben wij een hele goede kopman. Een medaille en misschien wel de regenboogtrui is in Verona ons uitgangspunt."

De bondscoach van de Nederlandse wegploeg keek meteen naar de verzamelde concurrentie, waarbij met name het Italiaanse blok dient te worden gevreesd. Zelfs zonder Pantani en Bartoli herbergt de 'Squadra Azzurri' twaalf coureurs die in staat moeten worden geacht om na zeven jaar in de voetsporen van Gianni Bugno te treden. "In een gewone wereldbekerwedstrijd heb je met tachtig van dit soort 'misselijke types' te maken," relativeerde Knetemann. "Bovendien hebben zij een renner als Tafi in huis die graag voor zichzelf rijdt. Daarbij is het Italiaanse kamp heel vaak verdeeld."

Op anderhalve week van het WK maakte de Oranje-equipe een harmonieuze indruk. Indien de renners van TVM de motivatie kunnen opbrengen om voor Boogerd en de beschermde Den Bakker en Dekker (allen Rabobank) te werken, dan verschijnt Holland in de ogen van 'de Kneet' met een ijzersterke equipe aan de start. Zelfs Jeroen Blijlevens is inmiddels doordrongen van het algemeen belang. Toen hij tijdens de Ronde van Nederland de rit naar Venlo won, bedekte hij met zijn handen de naam van de Rabobank op zijn groene trui. Het puberale gedrag werd hem door zijn collega's en de organisatie niet in dank afgenomen. Een kleine maand later lijkt de vrede weergekeerd en 'Jerommeke' langzaam volwassen te worden. Knetemann: "In de Ronde van Spanje won hij de slotetappe en kwam als bellefleur naar huis. Blijlevens heeft kenbaar gemaakt iets voor mijn ploeg te willen betekenen. Daarom heb ik hem geselecteerd."

In Sint-Michielsgestel werd er met geen woord gerept over de Olympische Spelen van 2000. In Sydney ligt een olympisch parcours waarop renners van het type Zabel, Steels en misschien ook Blijlevens een gouden medaille kunnen veroveren. Daarvoor heeft de Brabantse broodrenner de steun (lees krediet) van zijn landgenoten nodig. Op het WK in Verona zet Blijlevens zijn eerste stap richting Sydney.

Voor Aart Vierhouten is het wereldkampioenschap met zijn selectie nu al een doorslaand succes. In januari brak hij op trainingskamp zijn bekken en moest hij vier maanden revalideren. Tijdens de Vuelta zat hij dagenlang achterstevoren op zijn fiets. Op karakter haalde hij Madrid. Vierhouten heeft niet de benen van een winnaar, maar wel de mentaliteit. "Ik ben apetrots op mijzelf," glunderde de meesterknecht van de Rabobank gistermiddag. "Eindelijk heb ik weer het gevoel een echte coureur te zijn."

Dat heeft hij zelf afgedwongen. Voor Aart Vierhouten ligt er in Verona geen regenboogtrui te wachten. Maar wel enorm veel respect.

De Nederlandse ploeg: Maarten den Bakker, Jeroen Blijlevens, Michael Boogerd, Leon van Bon, Jan Boven, Erik Dekker, Tristan Hoffman, Steven de Jongh, Servais Knaven, Marc Lotz, Aart Vierhouten en Bart Voskamp. Nationaal kampioen Voskamp en Dekker starten ook in de individuele tijdrit.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.