Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
QuickAlert
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 

 


woensdag
29 september 1999

 


[CMG]
[Prive Roddelbox]
[Eurocard MasterCard]
[Tele2]

Boavista beslist
over lot Feyenoord

door Sieb Oostindie - PORTO, woensdag

Diep weggestopt in de buitenwijken van Porto ligt het stadionnetje van Boavista. Het heet Estadio do Bessa en heeft in meerdere opzichten wat weg van de fietsenstalling, die RKC ooit in Waalwijk bezat. Do Bessa, capaciteit 12.000, was tot een paar jaar geleden een krakkemikkig optrekje waar de betonrot het voor het zeggen had. Dat nu op die wankele fundamenten een facelift wordt doorgevoerd, geeft perfect de situatie aan, waarin het ambitieuze Portugese stiefkindje van de Champions League verkeert. Trainer Jaime Pacheco zegt dat, met een schuin oog naar de traditionele top-3 in Portugal, als volgt: "Benfica, Sporting Lissabon en Porto kopen elk seizoen spelers voor het bedrag, waar wij een jaar lang onze begroting mee moeten zien rond te breien."

Topclubs als stadgenoot en kampioen Porto beschikken over een begroting van zo'n 60 miljoen gulden. Boavista, gelegen in de gelijknamige, wat rijkere buurt van de havenstad, doet het met zo'n 9 miljoen gulden per jaar. Pacheco moet roeien met de riemen die hij heeft. De stijlvolle middenvelder van weleer slaagt daar wonderwel in, want hij werd afgelopen seizoen zowaar tweede achter stadgenoot Porto. Pacheco: "Wij hebben tot het einde om de titel meegestreden en thuis alleen van Sporting Lissabon verloren. Het is hier weliswaar klein, maar we voelen ons thuis. En als we ergens uit spelen, dan houd ik de jongens gewoon voor dat de fans van de tegenpartij voor ons zingen in plaats van voor hun eigen club."

Het nationale succes is opvallend. Boavista is ook een oase van rust ten opzichte van de andere topclubs op Iberia, die geld uitgeven terwijl ze dat absoluut niet hebben en aldus van het ene in het andere schandaal rollen. Zo zei manager Rune Bratseth vorige week nog over de overgang van Sigurd Rushveldt naar Benfica: "Wij eisten een bankgarantie om het rond te maken. Zoals verwacht kwam die niet los. Rushveldt kwam terug en wij verkochten hem vervolgens aan Racing Santander. Hadden we de zaken niet zo waterdicht afgeschminkt, dan hadden we nu absoluut in de puree gezeten."

Zoiets zal bij Boavista nooit gebeuren. De club staat onder leiding van de advocaat Joao Eduardo Pinto Loureiro, die zijn vader pas opvolgde toen clubverkiezingen daar onomstreden groen licht voor gaven. Feitelijk doet Boavista alleen groot zaken in de verkoop van spelers, waardoor het stadion gefaseerd tot een normaal, representatief onderkomen kan worden omgetoverd.

Op nationaal niveau doet het gebrek aan klasse zich momenteel nog niet gelden. De club staat tweede en heeft na vijf duels elf punten, terwijl het slechts één tegentreffer incasseerde. Dit in schril contrast met het debuut op het bal der kampioenen, waar Rosenborg in Porto met 0-3 naar huis ging en er in Dortmund ook verloren werd: 3-1. Pacheco kondigt voor vanavond een meer behoudend optreden aan dan bij het debuut tegen Rosenborg, dat de Portugezen ongenadig uitcounterde. De ploeg speelt voor Portugese begrippen aanvallend. Het gemis van drie sleutelspelers was tot nu toe echter behoorlijk funest. De Fransman Quevedo, aanvaller Moreira en sterspeler Timofte worden node gemist. "Ik wil niet zeggen dat het nu een orkest is zonder dirigent, maar zonder Timofte zijn we toch zeker onze beste muzikant kwijt", aldus de kale Pacheco.

De thuisclub mist bovendien nog de geschorste Luis Manuel. Feyenoord, dat vandaag de knoop doorhakt over het meespelen van Kalou (knieband verrekt), heeft een slechte statistiek, want het werd vier van de vier keer uitgeschakeld in Portugal. Boavista beslist nu in de komende twee duels over de verdere perspectieven van de Rotterdammers in groep C. "Ik heb hier zelf twee van de twee keer overleefd. Eerst met Real tegen Porto, wat Ivic zijn baan kostte. En later met Grasshoppers tegen Porto, waarna Bobby Robson naar ander werk kon gaan uitkijken", hield Leo Beenhakker de moed er in.

De trainer werkte gisteravond onder toeziend oog van een handjevol Rotterdamse fans de laatste training af. "Wij hebben kaartjes gekocht tegen overlegging van ons paspoort. Iedereen mag weten dat we hier zijn. En als dat ons een stadionverbod voor de Kuip kost, dan ben ik helemaal klaar met Feyenoord", zei supporter Jesse, die met de auto in een keer van het Noorse Trondheim (2180 kilometer) doorreed naar het bijna even ver gelegen Porto.

De Oostenrijker Chris plantte onderhand al de Feyenoord-vlag op 500 meter van het Feyenoord-hotel in het zand van het strand te Espinho. De steward van Feyenoord zit vandaag ook in Do Bessa, zegt hij in koor met superfan Chris: "Wij volgen Feyenoord al 20 jaar. Niemand betaalt duizend gulden en gaat zolang op reis om hier rotzooi te schoppen." Hij heeft een mooie list bedacht om binnen te komen. Een lidmaatschap van Boavista, dat hem slechts ƒ18 kostte. "Mooie club, dat Boavista. Ze wonnen zondag met 2-0 van Guimaraes. Voetbalden goed, maar die keeper (William, red.) kan er helemaal niets van, die duikt overal overheen. Die jongen is echt ongelooflijk slecht, dat vinden ze zelfs bij de fanatieke aanhang van de Panteras Negras", geeft hij zijn favoriete club vanuit het Boavista-clubhuis gratis nog een geheimtip mee.

PROGRAMMA:

Groep A:

Lazio Roma (Ita) - Maribor (Slv)

Bayer Leverkusen (Dui) - Dynamo Kiev (Oek)

Groep B:

Barcelona (Spa) - Arsenal (Eng)

AIK Solna (Zwe) - Fiorentina (Ita)

Groep C:

Rosenborg (Noo) - Borussia Dortmund (Dui)

Boavista (Por) - Feyenoord (Ned)

Groep D:

Croatia Zagreb (Kro) - Sturm Graz (Oos)

Manchester U. (Eng) - Ol. Marseille (Fra)






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.