Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
QuickAlert
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 

 


woensdag
29 september 1999

 


[Oce]
[Postbank WinstVastKoopsom]
[BOL, voor al uw boeken]
[Autosite]
[V & L informatica]

Coberco volledig uit
directie zuivelgigant

Van een onzer verslaggeefsters - MEPPEL, woensdag

De leegloop in de concerndirectie van Friesland Coberco Dairy Foods zet zich voort. Gisteren werd bekend dat J. Plageman, tweede man van de zuivelgigant, aan het eind van het jaar opstapt. Daarmee zijn er van de oorspronkelijke concerndirectie van zeven mensen nog maar drie over. Het aantal directieleden dat afkomstig is van de Coberco-tak is met het opstappen van Plageman tot nul gereduceerd. De drie overgebleven directieleden komen allemaal van Friesland Dairy Foods.


E. MEILINK (L.) EN A. OLIJSLAGER
...geen bloedgroepenstrijd tussen de fusiepartijen...
FOTO: WILL DEKKERS

Tijdens een gisteren inderhaast belegde persconferentie op het hoofdkantoor gaven topman A. Olijslager en voorzitter van de raad van commissarissen E. Meilink gisteren tekst en uitleg over het vertrek van het derde directielid dit jaar. Begin dit jaar stapte namelijk B. Majoor (eveneens Coberco) uit de directie. Alleen directielid De Vries ging gewoon met pensioen.

"De raad van commissarissen heeft na individuele gesprekken met alle leden van de concerndirectie vastgesteld dat ze niet op een lijn zaten", zegt Meilink. Duidelijk is dat de Coberco-bestuurders moeite hadden met de manier waarop het bedrijf internationaal de merken wilde uitbouwen en de winstgevendheid probeerde te vergroten. Waar die verschillen van inzicht dan precies over gingen, werd gisteren echter niet duidelijk.

"Plageman stapt op", zegt Meilink, "omdat hij zich niet kan vinden in de beslissing die de raad van commissarissen had genomen over de koers die de onderneming de komende tijd zal volgen. Hij heeft moeite met de strakke lijn die de raad aangaf. Plageman is de man van het overleg en vond dat wij te kort door de bocht gingen."

"Bij de fusie hebben we al gezegd dat we ons willen richten op groei van de winstgevendheid via met name het merkenbeleid." Dus een sterkere positionering van de merken. "In de kaas zijn we goed in het merkloze segment. Maar we willen vooral een betere positie in de markt voor merkkazen opbouwen. En dat kost geld", stelt Meilink. Op dit moment bestaat de netto omzet van Friesland Coberco Dairy Foods voor bijna een derde (32%) uit kaas.

Ook het afhaken van zijn protégé Lokhorst vorige week speelde een rol bij het vertrek van Plageman, geeft Meilink toe. "Ze hebben jarenlang samengewerkt, ik kan me voorstellen dat er dan een band ontstaat." Lokhorst was jarenlang de gedoodverfde opvolger van Plageman, die volgend jaar in de vut zou gaan.

Zowel Meilink als topman Olijslager weigeren te spreken van een bloedgroepenstrijd binnen de concerndirectie. "Dat alle mensen van de Coberco-tak weg zijn, is toeval", menen beiden. "Natuurlijk zijn er wel cultuurverschillen", zegt Meilink. "Bij een fusie van twee ondernemingen die al jarenlang hun eigen lijn trekken, is dat logisch. Maar dat wisten we toen we aan de fusie begonnen."

Plageman is vice-voorzitter van het in 1997 gefuseerde concern. In dat jaar besloten de zuivelcoöperaties Friesland Dairy Foods, Coberco, Zuid-Oost Hoek en Twee Provinciën tot samenwerking. De zuivelgigant behaalde vorig jaar een netto omzet van ƒ8,6 miljard en maakte een nettowinst van ƒ130 miljoen.

In de hoofddirectie was Plageman verantwoordelijk voor Friesland Madibic Food Service in België. Deze werkmaatschappij maakt allerlei zuivelproducten voor onder meer de horeca. De netto omzet kwam vorig jaar uit op ƒ579 miljoen. Friesland Madibic had dit jaar zwaar te lijden van de Belgische dioxinecrisis.

Over het vertrek van Lokhorst zegt Meilink "dat je de conclusie kunt trekken dat het wat enge keurslijf van de raad van commissarissen bij hem problemen opriep". "Op bepaalde punten wilde hij sneller en bovendien op een andere manier. Zo wilde hij zich minder richten op de kaas. Hij had andere ideeën en dat schuurde en knarste."

De bonden maken zich grote zorgen over de toekomst van de noordelijke zuivelreus. Zowel CNV Zuivel als FNV Bondgenoten vinden een verdeelde concerndirectie een slechte zaak. Bestuurder J. Hubert van FNV Bondgenoten: "We maken ons grote zorgen. Wij zijn als bond gebaat bij een bestuur, dat breed gedragen wordt. Er worden nog meer saneringen verwacht en daarbij hebben we een goed bestuur nodig, dat oplossingsgericht te werk gaat."

Voor CNV Zuivel was Plageman op sociaal gebied het aanspreekpunt in de directie. "Bij een keuze voor winstmaximalisatie horen geen sociale elementen", aldus woordvoerder B. Aanstoot. De bonden vrezen dat het concern er met het vertrek van alle Coberco-directieleden niet socialer op wordt.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.