Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
QuickAlert
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 

 


woensdag
29 september 1999

 


[BOL, voor al uw boeken]
[Postbank WinstVastKoopsom]
[Oce]
[V & L informatica]
[Autosite]

Beurs blijft kwakkelen

AMSTERDAM, woensdag

De Amsterdamse effectenbeurs maakte gisteren een stuurloze indruk. Na de winst van ruim 8 punten op maandag, leverde de AEX-index gisteren het gewonnen terrein net zo hard weer in: de beursgraadmeter sloot 7,44 punten lager op 554,96.

"Er heerst toch een nerveuze stemming", oordeelde een beursman. Hij noemde het komende rentebesluit van het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de Fed, als voornaamste reden. Volgende week buigt de Fed zich opnieuw over de vraag of een nieuwe renteverhoging gewenst is om oververhitting van de Amerikaanse economie te voorkomen.

De rentevrees wordt op de beursvloer niet als enige reden gezien voor het zwakke beursklimaat. Volgende week loopt voor het bedrijfsleven het derde kwartaal af, maar in de VS zijn veel analisten al aan het uitrekenen wat de verwachtingen voor het bedrijfsleven zijn voor de eerste helft van volgend jaar. "En", zo stelt een handelaar, "de indicatie is dat door de inflatie de groei van de bedrijfswinsten afvlakt."

Dat vooruitzicht, gekoppeld aan de naderende millennium-horde, maakt beleggers huiverig. ING Barings rekent zelfs op een verdere terugval van de AEX naar het oude weerstandspunt van 527 punten. In een technische analyse wijst de zakenbank erop dat de koerswinst van afgelopen maandag na de verliezen van vorige week bij kleine omzetten werd geboekt. "Dat is een zeer zwak signaal en duidt op een verdere neergaande trend", aldus de bank.

De andere Europese beurzen waren gisteren eveneens in mineur. Zo sloot Parijs 1,1% lager en verloor Londen 1,2%. De beurs in Frankfurt spande de kroon met een verlies van 2,3%. Wall Street opende eveneens zwak.

Op het Damrak was Baan de grootste verliezer onder de hoofdfondsen. Het softwarebedrijf kreeg in een toch al lauwe markt winstnemingen te verwerken na de opmars van vorige week. Toen stuwden berichten over zes grote orders, een nieuwe wervingscampagne voor personeel en verwachte zwarte cijfers de beurskoers fors op. Gisteren sloot Baan 90 eurocent lager op EUR14,15.

ABN Amro eindigde EUR0,25 lager op EUR21,15. Bestuurslid J. de Jong zou in Brussel hebben gezegd dat ABN Amro haar Europese expansie niet langer zoekt op de Franse of Duitse markt. In Frankrijk zijn de kaarten geschud en aan de herstructurering van de Duitse financiële sector kan ABN Amro niets toevoegen, zo citeerde een krant De Jong gisteren.

Een woordvoerder van ABN Amro sprak de conclusie dat ABN Amro de Franse en Duitse markt laat lopen echter resoluut tegen. "Dat we die markten zouden hebben afgeschreven is onzin. Het tegendeel is waar. In Frankrijk is dan misschien wel een eind gekomen aan de grote bankenoorlog (tussen BNP, Société Général en Paribas), maar vooral waar het de wat kleinere banken betreft, is er nog heel wat te doen."

De Jong zou dan ook niets méér hebben gezegd, dan wat de bank al langer meldt. In beide landen is het erg moeilijk expanderen: in Frankrijk, omdat buitenlandse banken nog niet echt met open armen worden ontvangen; in Duitsland, omdat het voor een buitenlandse bank gewoon moeilijk is een voet tussen de deur te krijgen. "Het laten lopen van beide markten zou echt een majeure beleidswijziging zijn", aldus de woordvoerder van ABN Amro. "Dat is niet aan de orde."

Ten opzichte van de overige financiële waarden viel het verlies van ABN Amro ook mee. ING verloor EUR1,20 op EUR50, Aegon EUR1,75 op EUR79,60 en Fortis EUR0,35 op EUR30,70.

Hoogovens en TPG onttrokken zich aan de malaise. In het geval van Hoogovens had dat twee redenen. Allereerst bevindt de overname door British Steel zich in de afrondende fase. Daarnaast gaat in de markt het hardnekkige gerucht dat Hoogovens in de race is om de aluminiumtak van Viag over te nemen.

Dit Duitse energie- en industrieconcern zette de activiteit deze week in de etalage na de fusie met branchegenoot Veba, waardoor een nieuwe energiereus ontstaat. Een versterking van de aluminiumdivisie van Hoogovens wordt door analisten als noodzakelijk gezien na de recente concentratieslag in de sector. Zo zag vorige maand de aluminiumgigant APA het levenslicht door de fusie van het Zwitserse Alusuisse, het Franse Pechiney en het Canadese Alcan. Hoogovens sloot gisteren EUR2,55 (bijna 5%) hoger op EUR54,15.

TPG toonde zich opnieuw tegendraads. Waar het fonds maandag als een van de weinigen op verlies sloot, koerste het gisteren juist omhoog. TPG sloot EUR0,45 hoger op EUR24,35. Broer KPN had weinig last van de laatste Opta-maatregelen. De plicht om de tarieven voor binnenlandse telefoongesprekken de komende drie jaar met jaarlijks 5,3% te verlagen, viel beleggers (en KPN zelf) mee. Het telecombedrijf sloot onveranderd op EUR42,95.

Paul Jansen






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.