Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
QuickAlert
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 

 


woensdag
29 september 1999

 


[Primafoon]
[Netaspect]
[Primafoon]
[Oce]
[Brunel]
[CMG]
[Compu'Train]
[Eurocard Mastercard]
[BOL, voor al uw boeken]
[ABN AMRO]

Zalm kraakt hypotheekonderzoek

Van onze parlementaire redactie - DEN HAAG, woensdag

Minister Zalm (Financiën) laat geen spaan heel van het spraakmakende hypotheekonderzoek van de Universiteit Leiden, waarin wordt gesteld dat een kleine groep van slechts zeven procent van alle woningbezitters maar liefst 45% van het totale fiscale voordeel van de hypotheekrenteaftrek int.

In antwoord op vragen van RPF-leider Van Dijke geeft Zalm aan dat niet zeven maar 30% van de huizenbezitters goed is voor 45% van het aftrekvoordeel. Dit betreft bovendien mensen die in de hogere inkomensklassen zitten en derhalve meer geld terugkrijgen van elke afgetrokken rentegulden.

Zalm rekent verder voor dat de totale kosten voor de schatkist van het stimuleren van het eigen woningbezit in de praktijk best meevallen. Hoewel de aftrek de fiscus 13,5 miljard gulden kost staan hier inkomsten van 3,5 miljard gulden aan huurwaardeforfait tegenover.

Daarnaast zorgen onder meer de overdrachtsbelasting, onroerendezaakbelasting en vermogensbelasting ervoor dat het budgettaire beslag uiteindelijk slechts 4 à 5 miljard gulden omvat. Volgens Zalm is dan echter nog geen rekening gehouden met zaken als de btw-inkomsten die verband houden met de bouw en onderhoud van de woningen.

De minister heeft ondanks herhaalde geluiden uit met name de linkse Kamerfracties samen met zijn staatssecretaris Vermeend besloten de hypotheekrenteaftrek ongemoeid te laten in het nieuwe belastingstelsel voor de 21e eeuw en niet tot een beperking over te gaan.

Op verzoek van de RPF heeft de bewindsman becijferd dat indien de aftrek tot hypotheekbedragen van maximaal 500.000 gulden wordt beperkt dit de schatkist 700.000 miljoen gulden oplevert. Bij beperking tot 400.000 gulden is dit 1,2 miljard gulden.

Doordat in het nieuwe belastingstelsel de tarieven flink dalen zal overigens al sprake zijn van een voordeel voor de overheid doordat de aftrek de huizenbezitter netto minder oplevert. Volgens Zalm zullen de 'kosten' voor de overheid daardoor met acht procent afnemen.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.