Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
QuickAlert
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 

 


woensdag
29 september 1999

 


[Primafoon]
[ABN AMRO]
[Primafoon]
[Compu'Train]
[Brunel]
[Netaspect]
[Oce]
[BOL, voor al uw boeken]
[Eurocard Mastercard]
[CMG]

Doven succesvol in de bouw

door Fred Pruim - ROTTERDAM, woensdag

Het scheppen van banen voor doven en slechthorenden in de bouw is een doorslaand succes. Steeds meer jongeren met een dergelijke handicap gaan aan de slag als timmerman, metselaar of stukadoor.

Dat blijkt uit een inventarisatie van een Rotterdams project, dat speciaal voor dit doel is opgezet. Mede doordat het in de Rijnmondregio geboren idee zo succesvol heeft uitgepakt, krijgt het een landelijk vervolg.

Volgens D. Rijsdijk van het Dordtse detacheringsbedrijf voor bouwpersoneel Rikxoort, initiatiefnemer van het project, zien aannemers steeds vaker de mogelijkheden van de zogenoemde vergeten groepen. "Dat komt uiteraard door het gigantische personeelstekort in de bouw, maar ook door de strikte persoonlijke begeleiding die de doven en slechthorenden op de werkplek door onze mensen wordt gegeven."

Ook randgroepjongeren of ongeschoolde allochtonen blijken regelmatiger te worden ingezet voor allerhande timmer- of metselklussen.

Doven en slechthorenden worden op de werkplek begeleid door een vaste leermeester, een ervaren bouwvakker die de jongeren de fijne kneepjes van het vak leert. Om goed te kunnen omgaan met de gehandicapte leerling, krijgt de leermeester vooraf een korte cursus, waarin hem ook het een en ander over de gebarentaal wordt uitgelegd.

Volgens het detacheringsbedrijf Rikxoort, dat in Rotterdam voor de dove en slechthorende jongeren samenwerkt met de stichting PIA (Project Integratie Arbeid) heeft een aantal leerlingen inmiddels een vaste baan gekregen. Het aantal jongeren dat zich aanmeldt, groeit bovendien gestaag.

Uit recent gepubliceerde cijfers blijkt dat het tekort aan bouwpersoneel momenteel rond de 35.000 personen schommelt. Vooral timmermannen en metselaars zijn erg gewild.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.