Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
QuickAlert
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 

 


woensdag
29 september 1999

 


[Oce]
[BOL, voor al uw boeken]
[Autosite]
[V & L informatica]
[Postbank WinstVastKoopsom]

Beleggers eisen
geld van Equador

Van onze correspondent - WASHINGTON, woensdag

Ecuador is in een harde slag gewikkeld met beleggers, die zich proberen te verenigen en pogen een vuist te maken tegen het voornemen van het land om nog maar de helft van de rente te vergoeden op de uitstaande 'Brady bonds'.

Die zijn genoemd naar een Amerikaanse oud-minister van Financiën, Nicholas Brady. Die had ze 'uitgevonden' om de Latijns-Amerikaanse schuldencrisis van de jaren tachtig te lenigen. Tot op heden zijn nog geen Zuid-Amerikaanse landen in gebreke gebleven wat betreft de Brady bonds.

Maar Ecuador is nu de eerste en kan $50 miljoen rente niet meer betalen van de $96 miljoen die gisteren op tafel moest komen aan renteverplichtingen. In totaal heeft Ecuador voor $6,1 miljard aan Brady bonds uitstaan, waardoor geen sprake is van een jumbo-crisis zoals een paar jaar geleden in Azië, Rusland en Latijns-Amerika.

Maar Ecuador heeft in het verleden een 'noodpot' van $200 miljoen aangelegd bij de New York Federal Reserve Bank en heeft gedupeerde beleggers aangeraden daar dan maar aan te kloppen voor hun rente. Dat potje kan echter alleen opengemaakt worden als een kwart van de schuldeisers daarom vraagt. Vandaar dat de beleggers zich snel proberen te organiseren. Inmiddels heeft de Ecuadoraanse minister van economie Guillermo Lasso ontslag genomen en heeft het land aangeklopt bij het IMF om hulp.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.