Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
QuickAlert
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 

 


woensdag
29 september 1999

 


[BOL, voor al uw boeken]
[Autosite]
[Prive Roddelbox]

Timorese vluchtelingen
op terugweg naar Dili

Van onze correspondent - SINGAPORE, woensdag

Vluchtelingen in Oost-Timor, die de afgelopen weken de bergen rond de hoofdstad Dili in zijn gevlucht om aan het bloeddorstige geweld van de pro-Indonesische milities te ontsnappen, keren naar de hoofdstad Dili terug nu het Indonesisch leger vertrekt, en de VN-vredesmacht (Interfet) een einde aan de terreur maakt.

De Verenigde Naties verklaarden gisteren te verwachten dat de komende dagen tussen de 30.000 en 70.000 vluchtelingen hun grotendeels plat gebrande en verwoeste huizen weer zullen opzoeken.

Om hun te helpen met de wederopbouw moet volgens de VN-missie in Oost-Timor (Unamet) de internationale gemeenschap minstens ruim 200 miljoen gulden betalen. Unamet-woordvoerder David Wimhurst zei gisteren dat het daarbij gaat om 'voedsel, water, medicijnen en onderdak voor de ontheemden in zowel West- als Oost-Timor'.

Brigade-generaal David Richards, de commandant van het Britse Interfet-contingent, verklaarde dat Dili in elk geval veilig genoeg is om de vluchtelingen te ontvangen. "Er zal nooit honderd procent veiligheid zijn", aldus de generaal. "Maar op dit moment zou ik liever zien dat mijn dochters door de straten van Dili liepen dan in die van de meeste hoofdsteden in het Westen."

Op hun jacht naar pro-Indonesische milities, die zich de afgelopen weken schuldig hebben gemaakt aan moorden, en de verdrijving van enkele honderdduizenden Oost-Timorezen, pakten Australische VN-soldaten gisteren tien soldaten op van 'Kopassus'.

Dit elite-commando van het Indonesische leger wordt ervan verdacht de terreur van de milities te hebben gesteund. De directe aanleiding voor hun arrestatie werd gisteren niet bekendgemaakt.

Voor de tweede achtereenvolgende dag overviel gisteren een eenheid van Australische VN-commando's ook een bolwerk van milities. Zonder een schot te lossen, zagen de Australiërs kans in de stad Com vijftien gewapende militieleden te arresteren.

Aanleiding voor de nieuwe verrassingsaanval, die evenals daags tevoren met Australische 'Blackhawk'-helikopters werd uitgevoerd, waren aanhoudende berichten over moord, brandstichting en geweld in de stad.

Guerrilla

De pro-Indonesische milities, die sinds de aankomst van Interfet in het nauw gedreven worden, kondigden gisteren opnieuw een guerrilla aan tegen de VN-troepen.

Vlak over de grens met West-Timor dus veilig voor de 'VN-vijand' die men tot dusver uitsluitend verbaal bedreigt zei Eurico Guterres, commandant van de gevreesde Aittarak-militie, dat de overkoepelende militie-organisatie PPI de guerrilla binnen enkele dagen zal beginnen.

Voor Australië zal de rekening van het Oost-Timorese avontuur vermoedelijk hoger oplopen dan de oorspronkelijk 675 miljoen gulden die was begroot. Dat bedrag is gebaseerd op de inzet van 2000 man gedurende zes maanden, maar Australië heeft Interfet 4500 man beloofd, waarvan er al 2400 op Oost-Timor zijn. Dat zij hun taak daar binnen zes maanden zullen voltooien, gelooft inmiddels niemand meer.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.