Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
QuickAlert
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 

 


woensdag
29 september 1999

 


[BOL, voor al uw boeken]
[Prive Roddelbox]
[Autosite]

Prodi zet mes in
fiscale voordelen
Eurocommissarissen

Van onze correspondent - BRUSSEL, woensdag

De eurocommissarissen, diplomaten en ambtenaren raken een deel van hun belastingvoordeeltjes kwijt. Commissie-voorzitter Romano Prodi bespreekt vandaag een voorstel met zijn collega's om het mes te zetten in de speciale behandeling die zij genieten.

De commissarissen en hun ambtenaren betalen nu geen btw over aankopen boven de 500 gulden, op auto's, drank, sigaretten en brandstof. Nu het belastingvrij winkelen in de Europese Unie is afgeschaft, geven deze voordeeltjes steeds meer scheve gezichten. Minister Zalm (Financiën) is er dit voorjaar al tegen in het geweer gekomen.

Eurocommissaris Neil Kinnock, belast met de hervorming van de Commissie, wil bovendien de bezem halen door de top van de verschillende departementen.

De Fransman Guy Legras, directeur-generaal van Landbouw, wordt genoemd als een van de belangrijkste slachtoffers. De Fransman is al vijftien jaar het hoofd van een belangrijk directoraat-generaal in Brussel.

Kinnock wil iedereen die te lang op een post zit, laten rouleren binnen de Commissie. Verder mag een directeur-generaal niet meer dezelfde nationaliteit hebben als zijn commissaris.

Dit principe van verschillende nationaliteiten, dat dient om machtsconcentratie te voorkomen, geldt ook voor de persoonlijke kabinetten van de commissarissen. Daarin zitten ook veel vrouwen.

De Nederlandse commissaris Frits Bolkestein heeft twee dames in zijn team opgenomen, de Duitse Florika Fink-Hooijer en de Francaise Laurence de Richemont. Verder heeft Bolkestein zich omringd met een Deen en drie Nederlanders. Van zijn voorganger Hans van den Broek heeft hij diens kabinetschef Henk Post overgenomen. Opmerkelijk is verder de transfer van journalist Dirk-Jan Eppink naar het kabinet van de oud-VVD-leider. Eppink werkte voorheen voor NRC Handelsblad en de Belgische krant De Standaard.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.