Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
QuickAlert
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 

 


woensdag
29 september 1999

 


[Autosite]
[Prive Roddelbox]
[BOL, voor al uw boeken]

Oostenrijk vecht
voor Lipizzaners

WENEN, woensdag

Oostenrijk probeert te voorkomen dat de wereldberoemde Lipizzaner paarden van de Weense rijschool hun naam kwijtraken. Slovenië heeft bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO) het alleenrecht op de naam van het ras aangevraagd, omdat de 16e-eeuwse bakermat van de paarden in het Sloveense plaatsje Lipica stond.

De Oostenrijkse minister van Landbouw Molterer heeft inmiddels tijdens een bijeenkomst in Brussel zijn collega's van de EU-landen gevraagd een goed woordje voor Oostenrijk te doen bij de WTO. Zo probeert Molterer de Lipizzaners als 'nationale schat' te behouden, aldus meldden de Oostenrijkse kranten gisteren.

In 1580 stichte aartshertog Karel II in Lipica een fokkerij voor de Arabische zilverschimmels. De Lipizzaners maakten de Spaanse Rijschool in Wenen wereldberoemd. Zij waren letterlijk en figuurlijk de paradepaardjes van het keizerlijke huis Habsburg.

De paarden kwamen na het uiteenvallen van de monarchie door de Eerste Wereldoorlog naar Oostenrijk. Sindsdien is het ras volgens strenge voorschriften gefokt in het Zuid-Oostenrijkse Piber.

Oostenrijk beargumenteert dat het Lipizzanerras door zijn genetische opmaak wordt bepaald en niet door de geografische herkomst. Als het land zijn zaak bij de WTO verliest, moet ze misschien nadenken over een nieuwe naam voor de paarden. De Oostenrijkse kranten hebben al een voorstel: Piberianen. (AFP/DPA)






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.